Zilele trecute, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al de Externe, Maria Zaharova, a confirmat prelungirea pentru alte două luni a acordului privind exportul cerealelor prin porturile ucrainene de la Marea Neagră. Acordul privind cerealele a fost încheiat la Istanbul pe 22 iulie 2022, de către ONU, Rusia, Turcia și Ucraina.
Au fost semnate două documente – unul privind crearea unui coridor pentru exportul de cereale din trei porturi ucrainene (Ciornomorsk, Odesa și Iujne) și al doilea privind eliminarea barierelor în calea exportului cerealelor produselor alimentare și a îngrășămintelor rusești.
Dar, scrie Foreign Policy, lucrurile sunt mai complicate. Client vechi al cerealelor ucrainene, China a fost cel mai mare beneficiar al tranzacției cu cereale, adunând aproximativ 7 milioane de tone metrice, adică aproape un sfert din totalul exporturilor deblocate în cadrul acordului.
Acum, Rusia are două opțiuni: fie să stea cu genunchiul pe gâtul vecinului ucrainean, fie să lase garda jos, pentru a nu-și supăra noul aliat, China.
Putin are nevoie de Erdogan și Xi mai mult decât au ei nevoie de Putin
„China este de departe cel mai mare destinatar al cerealelor exportate de Ucraina în cadrul acordului și are un interes în continuarea acordului pentru cereale pe Marea Neagră”, a declarat Caitlin Welsh, directorul Programului global de securitate alimentară la Centrul de Studii Strategice și Internaționale. Aceasta a fost o problemă pentru președintele rus Vladimir Putin, ale cărui mâini sunt acum legate la spate de preocupările aliatului cheie al Rusiei. Și nu este vorba doar de China.
Turcia, una dintre puținele țări care a evitat sancțiunile occidentale și a trecut de partea Moscovei, este al treilea cel mai mare beneficiar al acordului și are, de asemenea, un interes personal în continuarea acordului. Acest lucru limitează și mai mult influența Moscovei și subliniază dinamica sa neuniformă, atât cu Recep Tayyip Erdogan, cât și cu liderul chinez Xi Jinping.
„Din punct de vedere politic, acordul a devenit o datorie a Rusiei”, a declarat Alexandra Prokopenko, fost oficial al Băncii Centrale Ruse. „Demonstrează foarte clar că Putin are nevoie de Erdogan și Xi mai mult decât au ei nevoie de Putin”.
Calculul Rusiei
Acordul pentru cereale pe Marea Neagră, intermediat de ONU, a fost semnat în iulie 2022 ca un efort diplomatic de a reduce prețurile globale la alimente, care au crescut vertiginos, perturbând atât exporturile de grâu, cât și producția de îngrășăminte. Acordul a permis ca peste 30 de milioane de tone metrice de exporturi să ajungă pe piețele globale, dintre care aproape jumătate au ajuns în țările în curs de dezvoltare.
Încercările repetate ale Moscovei de a obține concesii și de a face presiuni asupra Ucrainei, evitând să provoace deranjul Chinei, au transformat fiecare expirare a acordului într-un joc de perspectivă. Zilele trecute, președintele Erdogan a anunțat prelungirea acordului cu două luni. Dar asta vine cu alte costuri: prelungirile exporturilor, la fiecare lună, înseamnă că producătorii, distribuitorii și exportatorii de alimente au dificultăți de planificare.
Calculul Rusiei depinde de „cât de mult vor să-și țină mulțumiți propriii aliați”, susține Joseph Glauber, cercetător senior la Institutul Internațional de Cercetare a Politicii Alimentare, fost economist șef la Departamentul Agriculturii din SUA. Beijingul poate obține cereale din Australia și din alte surse din sud. Dar Ucraina rămâne un coș de pâine. „Rezilierea acordului ar fi privită negativ de China și de alte țări în curs de dezvoltare”, susține el.
Interesele Chinei cântăresc foarte mult în calculele rusești, deoarece China a fost partenerul-cheie al Moscovei, cele două state fiind din ce în ce mai sudate din punct de vedere politic și economic. Beijingul a subliniat importanța continuării acordului cu cereale, incluzându-l și în planul său de pace în 12 puncte.
Refuzul de a prelungi acordul ar putea adăuga noi tensiuni relației Moscovei cu Beijingul.
Riscurile neprelungirii acordului
Christopher Barrett, economist la Universitatea Cornell, a declarat că retragerea completă a Rusiei din acest acord ar putea pune în pericol relația sa cu țările importatoare de cereale, precum China. Cu toate acestea, Rusia a făcut tot posibilul pentru a sugruma sectorul agricol al Ucrainei.
La negocierile din martie, Moscova a fost de acord să prelungească acordul doar cu 60 de zile, adică jumătate din durata prelungirii anterioare. Experții avertizează că o prelungire trunchiată agravează presiunile cu care se confruntă producătorii ucraineni.
Eforturile Rusiei au amenințat și solidaritatea Uniunii Europene față de Kiev. Luna trecută, mai multe țări din Europa de Est au interzis importurile de cereale din Ucraina pentru a susține fermierii locali afectați. „Într-un fel sau altul, Ucraina suferă din cauza asta”, a spus Glauber. „Efectele pe termen lung ale războiului sunt o lovitură destul de mare pentru agricultura Ucrainei.”