"Piaţa nu este bull (de creştere), ci este de-a dreptul sălbatică." Verdictul îi aparţine magnatului american Paul Singer, şef al Elliott Management, unde are în administrare active însumând 26 miliarde dolari. "Preţurile sunt manipulate de guverne, iar investitorii nu mai pot avea încredere în valoarea titlurilor de equity", a declarat acesta la conferinţa Delivering Alpha organizată de CNBC. Postul de televiziune american îl preia pe cel care deţine indirect peste 15% din acţiunile Fondului Proprietatea cu afirmaţiile sale despre China, ultima supărare a sa. "Boom"-ul bursier din această ţară a fost încurajat de guvern, iar nebunia participanţilor la cursa speculativă i-a amintit de America de la sfârşitul anilor '20 care a împins lumea în criză.
El nu ştie în ce măsură prăbuşirea care a început după 12 iunie a.c. şi care a condus la evaporarea a patru trilioane dolari de pe Bursele chineze va fi în măsură să zdruncine încrederea investitorilor în băncile centrale şi banii de hârtie, conducând la o "conflagraţie mondială în pieţele financiare". "Este mult mai mare decât piaţa subprime avertizează cel care în lumea finanţelor şi-a câştigat reputaţia pentru cum urmăreşte obţinerea de câştiguri din consumarea "cadavrelor" financiare rezultate din creditarea greşită.
Pe de altă parte, o recesiune în SUA şi Europa ar fi "cu adevărat urâtă" pentru Burse. Singer, care a anunţat în aceste zile preluarea a 7,1% din divizia de construcţii a grupului sud-coreean Samsung, potrivit Bloomberg, aminteşte şi de insolitul crizei care ar putea izbucni în pieţele financiare: "Nimeni nu a mai văzut până acum lumea dezvoltată fiind insolventă."
Mai grav decâ la prăbuşirile din 2000 şi 2007
Avertismentele acţionarului principal de la Fondul Proprietatea nu sunt unice în lulea investiţională. "China este cea mai mare ameninţare de departe", a afirmat Bill Ackman, manager la fondurile Pershing Square Capital Management. Dinspre economia asiatică nu avem date statistice credibile, avertiza el în ziua în care se comunica oficial că Produsul Intern Brut al ţării avea un avans anualizat de 7%. "Dacă ne uităm la sistemul financiar chinez, la sistemul bancar din umbră, la nivelul de îndatorare şi la cât de disperat au lucrat ca să ţină Bursa sus, mie îmi arată căva fi mai rău decât a fost în SUA în anul 2007", a mai spus Ackman.
O comparaţie diferită are Jeffrey Gundlach, co-fondator al fondurilor DoubleLine: cu piaţa tehnologică Nasdaq, înainte de prăbuşirea din anuil 2000. "China este cu adevărat un motiv de îngrijorare; este prea volatilă şi prea învăluită de negură pentru a investi acolo", a declarat el la conferinţa la care a participat şi Singer.