China pare să fie total de acord cu intervenția forțelor ruse în Kazahstan
China pare să fie total de acord cu intervenția forțelor ruse în Kazahstan, după cererea președintelui Kassym-Jomart Tokaiev, confruntat din 2 ianuarie cu o mare mișcare de protest popular, a scris Frédéric Lemaître pentru lemonde.fr
Luni, 10 ianuarie, într-o convorbire telefonică cu omologul lui kazah, preşedintele Xi Jinping i-a dat acestuia un sprijin lipsit de ambiguitate: „Ați întreprins acțiuni decisive și puternice într-un momentul critic, calmând repede situația, ceea ce a arătat responsabilitatea dumneavoastră și angajamentul dumneavoastră ca om de stat și atitudinea dumneavoastră înalt responsabilă față de țară și de cetățenii ei”, a declarat numărul unu chinez, potrivit unei relatări oficiale.
Xi Jinping a adoptat teza liderilor kazahi și ruși potrivit căreia manifestațiile, care la începutul lui ianuarie s-au revoltat împotriva puterii, urzeau o „revoluție colorată”, a se subînțelege erau manipulate de Occident. Potrivit lui Xi Jinping, China „se opune ferm oricăror forțe care subminează stabilitatea Kazahstanului”. Cum soldații ruși au drept misiune să restabilească ordinea și „stabilitatea”, intervin la cererea puterii în exercițiu și prezența lor în țară nu este, în principiu, decât provizorie, China nu pare să vadă niciun inconvenient în prezența lor în Kazahstan.
S-o critice ar însemna să-și atragă ostilitatea Moscovei și a capitalei Nursultan (ex-Astana), dar și a celorlalte țări din Organizația tratatului de securitate colectivă (OTSC, care grupează în afară de Rusia și Kazahstan, Armenia, Belarus, Kîrgîzstan și Tadjikistan), cadrul oficial al acestei intervenții militare internaționale. Luni, ministrul afacerilor externe chinez, Wang Yi, a vorbit de altfel cu omologul său rus, Serghei Lavrov, și l-a anunțat că țara sa susține intervenția OTSC „contra violentelor forțe teroriste”, potrivit cotidianului chinez „Global Times”.
Nevoie de regimul kazah
Pentru Beijing, Kazahstanul este o verigă importantă a programului său internațional de investiții. De altfel, în capitala acestei țări din Asia Centrală, Xi Jinping a vorbit pentru prima dată despre proiectul său de „drumuri ale mătăsii”. Beijingul are de asemenea nevoie de sprijin, cel puțin implicit, al regimului kazah pentru politica sa represivă față de musulmanii (uiguri) din Xinjiang. Mulți dintre ei sunt, de fapt, de origine kazahă și au rude în această țară de 18 milioane de locuitori.
Kazahstanul a încercat tot timpul în ultimii ani să exploateze cât mai bine proximitatea cu cei doi mari vecini ai săi. Dacă China joacă un rol important în dezvoltarea sa economică și Rusia un rol major în securitatea sa militară, fosta republică sovietică cumpără de asemenea arme de la Beijing și are grijă să nu fie prea dependentă de „drumurile mătăsii”. Atâta vreme cât Rusia și China au relații bune, ceea ce este indubitabil în acest moment, fiecare din cele trei țări are un interes în aceasta.