China: pericol de crah sau creşteri ale cursului?

Indicele chinez A-Share s-a apreciat de la începutul anului 2006 aproape de patru ori. Raportul PER (price earning ratio) este de aproximativ 50. Este ameninţată China în prezent de un crah puternic? În cele mai multe cazuri, aşa-numitele acţiuni H (acţiuni cotate în Hong Kong) arată în mod clar un raport scăzut curs-profit, de 20-25%. Acţiunile aceleiaşi companii au fost cotate de multe ori în Shanghai cu 25% până la 75% mai mult decât în Hongkong. Prin reglementarea

Indicele chinez A-Share s-a apreciat de la începutul anului 2006 aproape de patru ori. Raportul PER (price earning ratio) este de aproximativ 50. Este ameninţată China în prezent de un crah puternic?

În cele mai multe cazuri, aşa-numitele acţiuni H (acţiuni cotate în Hong Kong) arată în mod clar un raport scăzut curs-profit, de 20-25%. Acţiunile aceleiaşi companii au fost cotate de multe ori în Shanghai cu 25% până la 75% mai mult decât în Hongkong. Prin reglementarea strictă a posibilităţilor de acces, tranzacţiile de arbitraj sunt limitate.

China a făcut public în august primele planuri pentru o liberalizare a tranzacţiilor de capital. În consecinţă, acţiunile H au crescut cu aproximativ 50%, în raport cu creşterea de 17% a cursului acţiunilor A, pentru acelaşi interval de timp. Este programată astfel o creştere a acţiunilor H în raport cu acţiunile A? Ambele scenarii sunt puţin probabile.

Fără îndoială, cursurile acţiunilor A sunt impulsionate mai ales de o rată ridicată a economisirii şi de o lichiditate puternică. Investitorii chinezi privaţi dispun de active financiare în creştere rapidă. Investiţiile externe sunt puţin probabile. Din cauza dobânzilor reale de cele mai multe ori negative, piaţa de acţiuni locală rămâne unica posibilitate de investiţie efectivă.

În ciuda evaluărilor foarte ridicate, acţiunile sunt impulsionate şi de creşterea economică reală – în ultimii 10 ani, de 10% pe an. Nu se întrevede o scădere semnificativă. China nu mai este de mult timp doar o economie de export, ci înregistrează şi o situaţie economică internă solidă, sprijinită de reinvestirea excedentelor din export şi de efectele boom-ului economic, care se răsfrâng pozitiv asupra veniturilor. Totuşi, autorităţile chineze nu sunt interesate de următoarele explozii ale cursului acţiunilor A. De aceea este de aşteptat ca ritmul creşterii să fie scăzut prin majorări precaute ale dobânzii, şi prin alte IPO (Oferte Publice Iniţiale). Acţiunile A ar putea astfel să se aprecieze treptat.

În acelaşi timp, guvernul nu va risca un crah în Shanghai, liberalizând prea rapid tranzacţiile de capital. De aceea, restricţiile se vor ridica doar treptat. Deja nu se mai ţine cont de consideraţiile din luna august.
Pe termen lung, acţiunile chineze oferă în continuare un potenţial investiţional bun. Investitorii ar trebui să evite fondurile care investesc în acţiuni A şi să prefere acţiunile H. Trebuie să se ţină cont că aceasta este o piaţă emergentă şi are riscuri suplimentare. O investiţie în fonduri oferă, de aceea, o protecţie mai bună decât o investiţie în acţiuni individuale şi este de preferat.

„Pe termen lung, acţiunile chineze oferă potenţial bun.“
Gerhard Aigner, General Manager Raiffeisen Capital Management