China pierde războiul solar: Industria viitorului se prăbușește înainte de a da rezultate

Acum patru ani, investitorii pariau pe dominația Chinei în energia solară. Astăzi, industria solară a Chinei este doar o mașină de distrugere capitală, cu o parte din companiile sale proeminente zdătându-se pentru supraviețuire.

Cifrele sunt atât de groaznice încât nu îți vine să crezi. Puteți alege orice companie mare din industria energiei solare chineze și veți vedea rezultatul. LDK Solar, în scădere cu 80% în ultimul an, Suntech Power Holdings, în scădere cu 87%. Rezultatele altor companii, precum Trina și Yingli, sunt aproape la fel de proaste.  

Dacă ne întoarcem cu patru ani în urmă și ne uităm la nivelul de tranzacționare al acțiunilor acestor companii, vom constata că pentru o perioadă scurtă la începutul lui 2008, Suntech se vindea la peste 80 de dolari pe acțiune. La începutul acestei săptămâni era afundată sub 1 dolar. LDK Solar se tranzacționa la un moment dat cu peste 60 de dolari pe acțiune. Acum este 1,39 de dolari.

Cât de ironic este ca insistența lui Barack Obama ca SUA să investească bani guvernamentali în crearea de locuri de muncă „verzi“ – care a condus la dezastrul Solyndra și la alte investiții nereușite – să fie bazată pe faptul că dacă SUA nu face acest pas, industria viitorului va fi „Made in China“.

În iulie 2012, consiliul municipal din Xinyu, un oraș din provincia Jiangxi, la sud de Shanghai, unde LDK își are sediul central, a anunțat că va acoperi datoria de 118 mil. dolari pe care compania Huarong International Trust Co. o avea către o bancă chineză. În mai, LDK a anunțat că dacă nu își poate îmbunătăți accesul la finanțare va fi imposibil să rămână o „îngrijorare în derulare“.

Suntech, care a acaparat anul trecut 10% din modulele solare și din piața panourilor la nivel global, are propriile probleme. La începutul acestei săptămâni a anunțat că a fost escrocată de 556 mil. euro de către GSF Capital, partenerul său într-o firmă din Italia denumită Global Solar Fund, din care Suntech deține 80%. După prăbușirea pieței creditelor din 2008, GSF s-a întors către Banca de Dezvoltare Chineză, o instituție controlată de stat. Pentru a furniza creditul către GSF, banca avea nevoie de un girant chinez. În mai 2010, Suntech a fost de acord să pună 554 mil. euro drept garanție la credit. Pentru a se proteja, a cerut GSF Capital să asigure un colateral pentru aceste fonduri, iar ei i-au asigurat că au făcut asta sub formă de obligațiuni germane în valoare de 560 mil. euro. GSF pretinde că a plasat fondurile într-o „bancă reputabilă“, după cum a anunțat David King, directorul financiar al Suntech.

Acum, Suntech, care se zbate sub povara creditelor și care are de returnat sume mari de bani anul viitor, a căutat să își „monetizeze“ investiția în GSF; asta pentru a putea plăti o parte din datoriile anului viitor. Dar se pare că
Suntech a descoperit că presupusele obligațiuni germane pe care GSF Capital le avea drept colateral nu există.

Suntech s-a prăbușit imediat la mai puțin de 1 dolari pe acțiune la începutul săptămânii, un moment umilitor pentru compania ce trebuia să moștenească Pământul. O capitalizare bursieră care odată valora 14 mld. dolari, astăzi a fost redusă drastic la aproape 188 mil. dolari. Suntech dă acum în judecată GSF Capital.

SURSA: CNN Money