China plasează un nou oraș în carantină! Cazurile de infectare cu COVID-19 au crescut din nou
China a anunțat că a carantinat, miercuri, orașul Xi’an, din cauza numărului crescut de cazuri de infectare cu coronavirus, informează AFP. Autoritățile chineze le-au spus locuitorilor că este necesar ”să rămână acasă, mai puţin în cazuri imperative”. De asemenea, autoritățile mai spun că o singură persoană/gospodărie are voie să iasă la cumpărături din două în două zile.
Amintim că până acum, locuitorii acestui oraș aveau nevoie de autorizație pentru a lua trenul și pentru a părăsi zona. În plus, aceștia au fost sfătuiți să nu iasă din case și să se adune în grupuri mari.
Încă de anul trecut, China a implementat strategia ”zero COVID” prin care dorește să limiteze apariția cazurilor la câteva zeci pe zi.
Cu toate că 90 de cartiere locuite se află în carantină, nu se știe exact numărul persoanelor care trebuie să stea în case.
Autoritățile din China au raportat, miercuri, 52 de noi cazuri de COVID în orașul Xi’an, bilanțul crescând la 143 de infectări din data de 9 decembrie.
Tulpina Omicron ar putea afecta serios economia Chinei
Datele guvernamentale au confirmat ceea ce se bănuia: creşterea economică a Chinei a înregistrat o scădere în trimestrul al treilea, pe fondul scăderii consumului, al apariţiei unor focare epidemice şi al reducerii activităţilor imobiliare, potrivit CNN.
Prețurile locuințelor au scăzut pentru a treia lună consecutiv, semn că o criză imobiliară continuă să se adâncească. Vânzările cu amănuntul au avut, de asemenea, probleme, sugerând că focarele de coronavirus și abordarea guvernamentală „zero-Covid” de a bloca zonele în care virusul reizbucnește au efecte asupra economiei.
Analiştii spun că aceste probleme nu vor dispărea, deoarece noile focare obligă companiile să închidă fabricile din regiunile esențiale de producţie.
După ce, din 2020, s-a conturat ca singura economie majoră care a înregistrat o creștere, China s-a confruntat în acest an cu numeroase amenințări la adresa expansiunii sale continue. O penurie de energie a împiedicat producția industrială, deoarece țara s-a luptat să echilibreze nevoia de energie electrică cu eforturile de a aborda criza climatică. Liderii de la Beijing și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la perspectivele de creștere. Potrivit Macquarie Capital, a doua cea mai mare economie a lumii ar urma să mai crească cu 7,8% în 2021. Dar Larry Hu, economist-șef la Macquarie, a avertizat că „tendința generală descendentă va continua în noul an”.
Datele publicate de Biroul Național de Statistică nu au calmat spiritele. Pe lângă cifrele slabe din domeniul imobiliar și al comerțului cu amănuntul, și investițiile în active fixe, cum ar fi instalațiile și echipamentele, și-au pierdut din avânt. Scăderea a fost atribuită în principal cheltuielilor mai slabe în imobiliare și infrastructură. De asemenea, șomajul a crescut ușor, la 5%. Producția industrială, în noiembrie, a a crescut cu 3,8% față de anul anterior, având o ușoară creștere față de octombrie.
„Vestea bună este că partea de producție a economiei dă unele semne de stabilizare”, a scris Hu.