Pe fondul războiului comercial la baionetă, a încleștării pentru supremația tehnologică și a intensificării concurenței strategice, americanii și chinezii par să fie de acord măcar cu un lucru: 2020 a fost un an prost pentru Statele Unite, potrivit unei analize publicate de NationalInterest.
În această vară, un sondaj realizat de Wall Street Journal printre americani a constatat că 80% dintre ei consideră că țara „scapă de sub control”. Colectarea datelor opiniei publice într-un sondaj în China este o problemă complicată, dar unele dovezi sugerează că ratingul mediu de aprobare a politicii SUA în China a scăzut semnificativ în acest an. Pentru americanii epuizați din punct de vedere politic și epidemiologic e simplu să-și imagineze că acum China își râde în barbă de suferințele Americii, dar în realitate, nici ei nu mai știu ce să creadă despre America.
Tulburările politice și sociale din SUA și eșecul controlării pandemiei de coronavirus au dat, cu siguranță, un impuls suplimentar percepțiilor preexistente asupra declinului american, în special pe fondul reușitei Chinei în cazul gestionării pandemiei. Administrația Trump și răspunsul său haotic la pandemiei sunt perecepute ca o lovitură la adresa prestigiului american. De aici și sarcasmul de pe rețelele sociale chineze la adresa președintelui Donald Trump, numit „Trump care construiește China”.
Hu Xijin, redactor-șef la ziarul chinez de stat Global Times, i-a îndemnat pe americani să-l aleagă pe Trump, deoarece vulturii din jurul său întăresc „solidaritatea și coeziunea” Chinei. În 2016, Pew Research Center a constatat că 54% dintre chinezi spuneau că „SUA încearcă să împiedice China să devină la fel de puternică precum SUA”. Iar de-atunci relațiile s-au deteriorat.
Fu Ying, un politician chinez de marcă, spune că „strategia SUA pentru concurență vizează îngrădirea eficientă a Chinei în toate aspectele”. Incompetența lui Trump ar fi putut să-i fi adus câțiva fani chinezi, iar retorica sa de respingere a Chinei este văzută, de fapt, ca un dar politic pentru Xi Jinping.
Shi Yinhong, profesor de relații internaționale la Universitatea Renmin, observă că Trump a adoptat o „abordare machiavelică față de China”, iar Casa Albă este plină de vulturi anti-China”.
Din punct de vedere istoric, tinerii chinezi au o imagine mai bună a Statelor Unite decât cei mai în vârstă, dar în 2020 acest sprijin pare să fi scăzut. Asta probabil și din cauza experienței studenților chinezi din America.
Dincolo de toate acestea, alături de triumfalism, furie și dezamăgire, rămâne clar o admirație a chinezilor pentru America. China nu poate ignora faptul că americanii au câștigat anul acesta cinci din cele șase catgorii la premiile Nobel.
Sentimentele sau resentimentele uriașei societăți chineze vizavi de SUA sunt complexe și contradictorii, la fel ca și în societatea americană. Nu trebuie uitat că Beijingul a avut un an prost în 2019 din cauza protestelor din Hong Kong și a condamnării internaționale pentru tratamentul aplicat uigurilor din Xinjiang.