Declarația a fost făcută de un înalt oficial de la Casa Albă care a asigurat că, în același timp, SUA nu pierde din vedere Rusia.
„Am fi pregătiţi să respectăm constrângerile şi să participăm la un regim de dezarmare după 2026, dar o variabilă cheie va fi natura schimburilor noastre (de informaţii) cu China de acum şi până atunci”, a spus acesta.
SUA nu pierd din vedere Rusia
Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, a asigurat că, în acelaşi timp, Statele Unite nu pierd din vedere Rusia, care şi-a suspendat participarea la tratatul de dezarmare nucleară New START. Acesta era ultimul acord bilateral de acest tip care leagă cei doi foşti rivali din timpul Războiului Rece. Tratatul va expira în 2026.
Potrivit sursei citate, Statele Unite sunt „deschise” la un dialog „necondiţionat” cu Moscova pe tema armelor nucleare. Americanii caută în continuare un „anumit nivel de reciprocitate” din partea ruşilor, a precizat oficialul, potrivit AFP.
Joi, pe 1 iunie, Departamentul de Stat american a anunțat totuși „contramăsuri”, ca răspuns la decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la acest tratat. SUA vor restricționa astfel schimbul de informaţii cu Rusia cu privire la arsenalul său nuclear.
Atenția SUA se concentrează însă pe China
Cu toate acestea, când vine vorba de putere nucleară, atenția SUA se concentrează, în primul rând, pe China, care, potrivit oficialului de la Casa Albă, îşi dezvoltă rapid arsenalul.
„Dimensiunea arsenalului lor, natura forţei lor şi alte evoluţii din politica lor vor avea un impact asupra propriei noastre poziţii în viitor”, a declarat acesta.
Acest lucru va avea repercusiuni asupra poziției Rusiei, iar ulterior asupra poziției Franței și a Marii Britanii. „Totul este foarte legat”, a subliniat oficialul, care a asigurat că administraţia Biden, deşi îşi asumă o logică de rivalitate cu China, a semnalat totuşi Beijingului „disponibilitatea” şi „interesul” său pentru discuţii privind armele nucleare.
Potrivit datelor Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Sipri), China dispune de un arsenal de 350 de focoase nucleare, cu mult mai puține decât Rusia (4.477) şi decât Statele Unite (3.708). Ar putea însă ajunge ca până în 2035, să dețină 1.500 de focoase, a estimat un raport al Departamentului american al Apărării publicat în noiembrie.