Există unele vulnerabilități ale Chinei. Dar în cazul specific al flotei aeriene masive a Chinei, chinezii ar putea învinge americanii într-un război aerian asupra Taiwanului.
Mulți analiști susțin că avioanele de război Chinei nu sunt la fel de performante ca ale americanilor, dar este evident că Statele Unite au motive suficiente să se teamă, scrie publicația NationalInterest.
Timp de 20 de ani, Forțele Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLAAF) s-au străduit să ajungă la o paritate cu Forțele Aeriene ale Statelor Unite. Un raport recent al Pentagonului evidențiază diferitele modalități prin care forțele aeriene chineze au reușit să devină un adevărat concurent al celor americane.
Preludiu al unei posibile invazii a Taiwanului
În multe privințe, forțele aeriene chineze ar putea fi capabile să copleșească rivalii americani, într-o luptă pentru Taiwan, cu un număr mare de avioane de război.
Generalii chinezi au planificat un război aerian de 96 de ore pentru a domina cerul Taiwanului. În acest sens, plănuiesc lovituri chirurgicale împotriva nodurilor cheie ale infrastructurii Taiwanului.
Multe dintre aceste mișcări, spun experții militari, ar putea fi un preludiu al unei posibile invazii a Taiwanului.
China are nevoie de o forță aeriană suficient de mare pentru a acoperi orice apărare teritorială a Taiwanului, și pentru a-și apăra teritoriul de răspunsurile militare ale Statelor Unite și ale aliaților lor regionali.
Planificatorii de război ai Chinei și-au sporit numărul de avioane și, mai ales, și-au extins priceperea tehnologică. China a construit numeroase avioane de război de generația a cincea pentru a rivaliza cu F-22 Raptor și F-35, aparatele de elită ale americanilor.
Dar China nu trebuie să fie perfectă în ceea ce construiește, ci doar ca tot ce face să fie suficient de performant.
Vechea doctrină maoistă a „cantității cu o calitate proprie” se combină cu vechea axiomă conform căreia „geografia este destin”. Țintele Chinei, fie că este vorba de nordul Indiei, Mările Chinei de Sud sau de Est sau Taiwan, sunt toate aproape de țărmurile Chinei.
Avantajele Chinei
Armata americană trebuie să-și desfășoare forțele pe distanțe mari și să se bazeze pe partenerii regionali pentru a-și aduce armata în apropierea zonei de conflict a Chinei.
Beijingul se bucură de avantajul că se află pe teren propriu, față de americani, dar și de capacități industriale masive de a produce avioanele de război.
Faptul că avioanele Chinei nu sunt la fel de sofisticate ca ale Americii este un alt avantaj al Chinei. Avioanele chinezilor pot fi înlocuite într-un ritm mult mai fiabil, mai rapid și mai ușor decât poate America să desfășoare, să repare și să-și înlocuiască avioanele de război.
F22-Raptor și F-35 pot fi doborâte
De exemplu, F-22 Raptor, în fiecare scenariu de joc de război pe care îl rulează Pentagonul, introducerea chiar și a unui număr mic de astfel de avioane de vânătoare poate înclina balanța, într-o potențială luptă cu forțele chineze, în favoarea Americii.
Cu toate acestea, există un număr limitat de astfel de avioane de război. Deși aceste avioane pot face mai mult decât generațiile anterioare de avioane de război, dacă se confruntă cu un număr semnificativ mai mare de avioane de luptă chineze, în cele din urmă vor fi doborâte. Mai mult decât atât, numărul de avioane de război stealth chineze îl va depăși pe cel al Americii.
În ceea ce privește avioanele F-35, există multe probleme și la acest capitol.
China a furat schemele detaliate ale F-35
În primul rând, China a furat schemele detaliate ale acestui avion de război încă din 2005, în timpul unei operațiuni cibernetice cunoscută sub numele de „Titan Rain”.
Au avut timp suficient să copieze avionul și să știu ce măsuri pot fi luate împotriva lui. În al doilea rând, F-35 nu este la fel de bun ca un F-22. Americanii s-au axat pe F-35, mai ieftin decât F-22. Prețul unui F-22, pe unitate, se ridică la aproximativ 150 de milioane de dolari.
Fostul președinte Barack Obama a întrerupt linia de producție a F-22 în 2009 pentru a economisi bani. Numărul avioanelor F-22, pe care flota aeriană americană le are la dispoziție, este cel mai mare. Și probabil va rămâne așa până când lăudatul avion de război de generația a șasea va fi gata, într-un deceniu.
Între timp, dezechilibrele și ineficiențele afectează lanțul de aprovizionare militar al Americii. Asta pentru că o mare parte din lanțul de aprovizionare al apărării al Americii trece prin China. Va lăsa Beijingul armata americană să aibă acces liber la provizii de război în cazul unui conflict între Statele Unite și China?