Aceasta reprezintă aproximativ 27% din totalul global. În ultimele trei decenii, emisiile Chinei s-au triplat, a estimat Rhodium Group. Emisiile Chinei au crescut la echivalentul a 14,09 miliarde de tone de CO2 în 2019, depăşind totalul de gaze de efect de seră al membrilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică cu aproximativ 30 de milioane de tone.
China, rău imens pentru omenire
Aceste creșteri țin lumea mai departe de urmărirea obiectivelor Acordului de la Paris, care vizează neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050, a declarat Kate Larsen, șefa cercetării politicii climatice de la Rhodium Group.
Statele Unite urmează China ca al doilea cel mai mare poluator din lume, cu 11% din totalul global. India a depășit Uniunea Europeană, ajungînd pe locul trei, cu 6,6% din emisiile totale.
Grupul Rhodium a calculat, de asemenea, emisiile pe cap de locuitor și a constatat că în China se înregistrează acum unele niveluri medii în ansamblul țărilor care alcătuiesc Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Emisiile pe cap de locuitor ale Chinei rămân în continuare cu mult sub cele din SUA, care are cea mai mare rată din lume, la 17,6 tone pe persoană.
China vrea să reducă emisiile
Luna trecută, în cadrul unui summit virtual privind clima, China și-a reiterat angajamentul de a atinge vârful emisiilor înainte de 2030 și de a atinge neutralitatea carbonului până în 2060, cu un deceniu mai târziu decât alte economii majore.
De asemenea, a spus că va crește consumul de cărbune în 2025 și va începe eliminarea acestuia treptat în anul următor. China și-a reafirmat angajamentul de a atinge vârful emisiilor, înainte de 2030 și de a atinge neutralitatea carbonului până în 2060, cu un deceniu mai târziu decât alte economii majore
Președintele chinez Xi Jinping a declarat recent că proiectele cu emisii ridicate, care nu respectă standardele de mediu vor fi oprite.