Aceasta este o scădere dramatică, fără precedent, care indică schimbarea normelor societale și a presiunilor economice, potrivit Futurism.
Până la finele anilor 1970, populația Chinei creștea atât de repede încât PCC a instituit o politica „copilului unic”
Radio Free Asia relatează că mass-media de stat din China a publicat, din greșeală, cifrele, în ultimele zile ale lunii decembrie, și apoi a șters rapid articolul respectiv. Între 1949 și 1979, populația Chinei s-a dublat, de la 540 de milioane la 969 de milioane.
Numărul a continuat să crească, iar până în 2015 populația Chinei atinsese aproape 1,4 miliarde. Această populație a fost cea care a permis Chinei să devină o putere economică globală.
Până la finele anilor 1970, populația Chinei creștea atât de repede încât Partidul Comunist Chinez a instituit o politica „copilului unic”, care prevedea că toate familiile trebuie să aibă un singur copil. Chiar și după ce a inversat această politică, în 2016, populația țării a continuat să se afle pe o traiectorie ascendentă. Acum, guvernul de la Beijing se confruntă cu o economie mai slabă și cu rate ridicate ale șomajului – exact tipul de factori care împiedică familiile să facă copii.
O parte a problemei este că în China există mult mai mulți bărbați decât femei, în timp ce eforturile Beijingului din 2016 de a renunța la politica unui singur copil, în favoarea celei privind trei copii, nu au dat rezultate.
Chiar și cu stimulentele de stat, femeile nu par dornice să aibă copii. Creșterea costului vieții este și ea un factor esențial. Covid-19 a jucat un rol major, deoarece puțini chinezi au fost dispuși să aibă copii în timpul blocajelor stricte. Raportul de 106 băieți pentru fiecare 100 de fete este acum cel mai mare din lume.
China nu este singura țară cu o populație care îmbătrânește rapid
China nu este singura țară cu o populație care îmbătrânește rapid și cu rata natalității în scădere. Rivala sa, Japonia, se confruntă, de ani buni, cu propria scădere a populației. Adăugați pe listă Taiwan, Rusia, Europa și America și veți obține elementele unui nou trend global.
Există o explicație pentru care oamenii din țările dezvoltate fac mai puțini copii, în ciuda intervențiilor guvernamentale. Mulți potențiali părinți spun că este prea scump să crească copii și că au puțină încredere în economia mondială, care a suferit multiple șocuri în ultimii 20 de ani.
În plus, mulți susțin că există lucruri mai bune de făcut, în loc să procreezi.
Africa va fi noua Chină
„Oamenii, în special femeile, au lucruri mai profitabile de făcut”, a declarat Philip Cohen, profesor de sociologie de la Universitatea din Maryland.
Țările cu cele mai mari rate ale natalității sunt în Africa, Nigerul conducând cu 6,73 copii per femeie. Acest boom al tinerilor din Africa poate transforma lumea, deoarece toți acești copii aduc o explozie de educație superioră, antreprenoriat și importanță culturală în creștere, confirmată de popularitatea Afro-Beats.
Această schimbare rapidă a demografiei i-a făcut pe unii analiști economici să anticipeze că Africa va fi noua Chină.
De la 1,4 miliarde, la 570 de milioane
„Chinezii înțeleg că se află în vârful puterii economico-militare”, spune analistul Harry Kazianis, președintele Rogue States Group.
„Până în anul 2100, populația chineză va scădea, de la 1,4 miliarde, la 570 de milioane de oameni. Este o scădere de două treimi. În schimb, populația SUA ar putea fi puțin mai mare”, spune Kazianis.
Potrivit datelor Academiei de Științe Sociale din Shanghai, China va înregistra o scădere anuală de 1,1%, împingându-și populația la o scădere semnificativă în anul 2100, adică puțin de jumătate din cea de astăzi.