Cel mai mare și cel mai eficient sistem de stocare a energiei cu aer comprimat curat din lume se află deja în funcțiune, fiind conectat la o rețea electrică a orașului din nordul Chinei.
După câțiva ani de dezvoltare, Academia Chineză de Științe, a conectat primul sistem CAES avansat, de 100 MW, la rețea, urmând să fie legat la orașul Zhangjiakou din nordul Chinei.
Recent, în China, s-a inaugurat și cea mai mare instalație de stocare a energiei electrice din lume, folosind o tehnologie mai nouă, sub forma bateriilor cu flux de vanadiu. Instalația de stocare a energiei pe baterii Dalian Flow, din Dalian, aflată în nord-estul Chinei, a fost conectată la rețea și va funcționa până la jumătatea lunii octombrie, scrie New Atlas.
Potrivit Asia Times, China intenționează să se bazeze foarte mult și pe stocarea energiei cu aer comprimat (CAES), pentru a gestiona aproape un sfert din toată stocarea de energie a țării până în 2030. După câțiva ani de dezvoltare, acum Academia Chineză de Științe, a conectat primul sistem CAES avansat de 100 MW din lume la rețea, urmând să fie conectat la orașul Zhangjiakou din nordul Chinei.
Numindu-l un sistem extrem de „avansat”, Academia a percizat că este diferit de uzina McIntosh din Alabama, o instalație CAES de 110 MW, care arde aerul stocat cu gaz natural pentru a recupera energie și, prin urmare, nu este o energie verde.
Noua fabrică din Zhangjiakou elimină combustibilii fosili, folosind progrese în stocarea termică, schimbul de căldură supercritic, compresia la sarcină mare și tehnologiile de expansiune. Potrivit China Energy Storage Alliance, noua centrală poate stoca și elibera până la 400 MWh, la o eficiență de proiectare a sistemului de 70,4%.
Sistemele actuale de stocare a energiei cu aer comprimat au o eficiență de 40-52%. Chiar și cele două fabrici mai mari Hydrostor CAES programate să se deschidă în California în 2026 ar urma să aibă o eficiență de 60%. Compania canadiană Hydrostor a inventat un sistem de baloane subacvatice, aflate sub presiune, ce ar putea stoca energia regenerabilă până când este nevoie.
Cea din Zhangjiakou este capabilă să furnizeze rețelei locale peste 132 GWh de energie electrică anual, luând în considerare consumul de vârf al unui număr de aproximativ 40-60.000 de locuințe. Va economisi aproximativ 42.000 de tone de cărbune de la arderea centralelor electrice și va reduce emisiile anuale de dioxid de carbon cu aproximativ 109.000 de tone – echivalentul a scoate de pe drum aproximativ 23.700 de mașini americane medii.
„Este una dintre cele mai promițătoare tehnologii pentru stocarea energiei pe scară largă”, susțin experții chinezi.