China, principala piață de export a UE?

China ar putea deveni în acest an prima piaţă de export a Uniunii Europene, devansând Statele Unite, a declarat luni ambasadorul UE la Beijing, relatează Agerpres.

”Există semne care arată că, în 2012, China ar putea deveni prima piaţă de export a Europei”, a susținut Markus Ederer, ambasador al UE în China, fără a preciza cifre. ”Exporturile europene cresc într-un ritm mai rapid decât importurile europene din China”, a subliniat acesta.
Exporturile chineze către UE au crescut cu doar 14,5% în 2011, faţă de o creştere cu 25,6% a importurilor, potrivit statisticilor vămii chineze, care arată, de asemenea, că UE continuă să acuze un deficit important în schimburile sale comerciale cu China, care s-a ridicat la 145 de miliarde de dolari în 2011.
UE este cea mai mare piaţă pentru exporturile chineze, dar Beijing încearcă să-şi limiteze dependenţa de exporturi şi să-şi stimuleze cererea internă, ceea ce ar duce la o creştere a importurilor. Însă economia chineză, a cărei creştere a încetinit (9,2% în 2011, faţă de 10,4% în 2010), se bazează în mare parte pe exporturi, afectate de criza datoriilor din Europa.
Reamintim faptul că, săptămâna trecută, cancelarul german, Angela Merkel s-a întâlnit cu premierul chinez, Wen Jiabao, în vederea întâririi cooperării internaționale, din delegația Angelei Merkel făcând parte reprezentanții marilor companii germane.
FMI avertizează: Criza UE poate încetini progresul economic al Chinei
Fondul Monetar Internaţional avertizează că actuala criză a datoriilor din Uniunea Europeană poate încetini semnificativ ritmul de creştere economică a Chinei. Potrivit FMI, autorităţile de la Beijing trebuie să lanseze un program capabil să contracareze un eventual eşec al eforturilor europene de rezolvare a crizei financiare cu care se confruntă UE.
Organizaţia financiară estima la 8,2% ritmul de creştere economică a Chinei pentru 2012, însă consideră că respectiva prognoză s-ar putea reduce cu 4 %, în cazul în care măsurile europene de redresare financiară nu se soldează cu rezultatele scontate.

Banca Mondială avansase această ipoteză încă de luna trecută apreciind că atât China, cât şi alte ţări emergente trebuie să fie pregătite de o încetinire a ritmului dezvoltare mai pregnantă decât în timpul crizei din 2008.