Europa a devenit cel mai mare beneficiar de investiţii străine din partea companiilor de stat chineze, în mare parte binevenite pe bătrânul continent, afectat de recesiune şi în nevoie disperată de bani, scrie miercuri revista germană Der Spiegel.
Companiile de stat chineze îşi măresc influenţa în Europa, comentează publicaţia. Anul trecut, acestea au investit aici peste 12,6 miliarde de dolari (9,6 miliarde de euro), potrivit unui studiu realizat de firma A Capital, cu sediul la Hong Kong.
Suma reprezintă o creştere cu aproximativ o cincime faţă de 2011 şi este mai mare decât investiţiile Chinei în America de Nord şi Asia laolaltă. Circa 86% din investiţii au fost făcute în sectorul industrial şi cel al serviciilor.
Firmele chineze au făcut furori în trecut prin preluările lor parţiale sau totale ale unor companii germane de renume precum producătorul de utilaje de construcţii Putzmeister, producătorul de echipamente de depozitare Kion sau producătorul de echipamente electronice Medion, scrie Der Spiegel.
‘Mulţi investitori chinezi consideră slăbiciunea actuală a Europei drept o oportunitate de a intra’ pe piaţa acesteia, afirmă directorul executiv al A Capital, Andre Loesekrug-Pietri. ‘Ei caută tehnologie, know-how, mărci cu valoare înaltă, şi le pot găsi aici pe toate’, susţine acesta, în condiţiile în care multe companii europene sunt lideri mondiali în sectoare precum cel auto, al mediului, al sănătăţii sau al echipamentelor industriale.
Aceste sectoare cheie reprezintă prioritatea noului plan pe următorii cinci ani al conducerii chineze, Consiliul de Stat sprijinind extinderea companiilor chineze în străinătate prin credite ieftine şi scutiri de taxe. De altfel, 93% din investiţiile chineze în Europa provin de la corporaţii deţinute de stat.
‘În Europa, rezistenţa faţă de acest gen de investiţii este mai redusă decât în alte locuri’, continuă Loesekrug-Pietri. În SUA, rezervele privind interesele opace ale companiilor de stat chineze sunt mai mari. Comisia americană pentru Investiţii Străine (CFIUS) a blocat mai multe astfel de investiţii, precum achiziţionarea producătorului de aeronave Hawker Beechcraft de către un investitor chinez din motive de securitate naţională sau cumpărarea parţială a producătorului de electronice 3Com de către corporaţia de stat chineză Huawei, în 2008, aminteşte publicaţia germană.
În Canada, guvernul a aprobat recent vânzarea companiei energetice Nexen către firma de stat chineză Cnooc, după o lungă perioadă de deliberări, însă oficialii guvernamentali au afirmat că nu vor mai permite astfel de investiţii în viitor, decât în cazuri excepţionale.
Spre deosebire de continentul nord-american, Europa i-a primit, în general, cu braţele deschise pe investitorii chinezi. Fondul CIC a cumpărat 10% din acţiunile Aeroportului Heathrow din Londra anul trecut şi 7% din furnizorul francez de servicii prin satelit Eutelsat. Guvernul portughez a negociat, la rândul lui, cea mai mare privatizare a sa în 2011, aprobând vânzarea cotei sale de 21% din compania energetică Energias de Portugal către firma chineză Three Gorges.
‘Europenii privesc lucrurile mai pragmatic decât americanii’, spune directorul executiv al A Capital. Economiile din sudul Europei, puternic afectate de recesiune, sunt cele care au cea mai mare nevoie de capital nou. În plus, multe companii mici şi mijlocii care reprezintă coloana vertebrală a economiei germane (‘Mittelstand’) speră că noii lor acţionari le vor facilita accesul pe piaţa prosperă a Chinei.
‘Ceea ce vedem cu afacerile acestea este doar începutul’, susţine Loesekrug-Pietri, adăugând că anii următori prezintă un potenţial imens.
Sursa: Agerpres