China profită de scăderea prețurilor la cereale și face achiziții mari
Conform unor surse apropiate de tranzacții, China a efectuat achiziții semnificative de porumb, sorg și orz de la mai mulți furnizori, inclusiv Ucraina și SUA. Se estimează că achizițiile au depășit 1,2 milioane de tone de cereale, ținând cont că o navă transportă în medie 60.000 de tone de cereale.
Această creștere a achizițiilor survine într-un moment în care prețurile cresc în China, scrie Bloomberg. Asta, în timp ce cotațiile de referință la porumb de la Bursa de la Chicago au atins cel mai scăzut nivel de la 2020. Influențate de livrările mari din partea unor exportatori importanți, precum Brazilia și SUA. Diferența crescută dintre prețurile pieței locale și cele de pe piața internațională a făcut achizițiile din străinătate și mai atrăgătoare.
Sursele au dezvăluit că printre achizițiile Chinei se numără cel puțin 10 nave încărcate cu porumb din Ucraina. Programate să fie livrate începând din martie și până în luna mai. Cel puțin cinci nave cu sorg din SUA și șase nave încărcate cu orz, cu livrare în aceeași perioadă.
Creșterea prețurilor la cereale pe piața din China a avut loc pe măsură ce autoritățile de la Beijing au decis să accelereze procesul de acumulare de cereale pentru rezerva de stat. În încercarea de a susține piața până la plantarea noii recolte. Achizițiile efectuate de stat au contracarat cererea modestă de cereale furajere din partea sectorului creșterii animalelor. Unde crescătorii de porci au înregistrat pierderi.
Probleme între Polonia și Ucraina pe tema cerealelor
În altă ordine de idei, Polonia nu a căzut încă la un acord cu Ucraina. Stadiul discuțiilor „nu ne permite să spunem că avem o soluție satisfăcătoare pentru partea poloneză sau pentru agricultorii polonezi”, a spus Jan Grabiec, șeful de cabinet al premierului polonez.
„Suntem departe de un astfel de acord”, a afirmat acesta după ce prim-ministrul ucrainean Denis Șmigal nu a reușit să se întâlnească cu oficiali polonezi la un punct de trecere a frontierei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a trimis pe Șmigal la graniță pentru a găsi o soluție la criza comercială dintre cele două țări. Dar nu a avut loc nicio întâlnire cu oficiali polonezi.
Grabec a declarat că până acum nu există nicio propunere ucraineană care să permită o soluție în impasul relațiilor comerciale. El a subliniat că o întâlnire în aceste condiții nu ar avea sens. Potrivit acestuia, nu există soluții satisfăcătoare reciproc. Astfel încât să nu fie justificată organizarea unei întâlniri pentru a confirma absența unui compromis, arată AFP.
Premierul polonez, Donald Tusk, a dat detalii despre o întâlnire între guvernele polonez și ucrainean. Conform acestuia, un astfel de eveniment va avea loc „așa cum s-a convenit” la 28 martie la Varșovia. El a spus că este în contact constant cu omologul său ucrainean.