China a raportat în martie primul deficit comercial din ultimii şase ani, cu toate că yuanul a rămas fixat de dolar.
În contextul în care importurile au sporit cu 66% faţă de intervalul similar al anului 2009, în timp ce exporturile au avansat cu doar 24%, China a raportat un deficit peste estimări, relatează Bloomberg.
Diferenţa dintre importuri şi exporturi înregistrată în martie, de 7,24 miliarde dolari, este cu mult peste estimările făcute de 26 de economişti în cadrul unui sondaj realizat de Bloomberg News, de 390 milioane dolari.
Dacă în relaţie cu ţări ca Japonia sau Coreea de Sud, China a raportat deficite comerciale, datele autorităţilor vamale chineze indică un surplus comercial cu Statele Unite de 9,9 miliarde dolari.
Autorităţile chineze speră la revenirea pe surplus în această lună
Totuşi, un deficit comercial într-o singură lună nu este suficient pentru a convinge Statele Unite să renunţe la presiunile pe care le fac asupra Chinei pentru a-şi reevalua moneda naţională, yuanul, care are un curs fix faţă de dolar de 21 de luni.
Autorităţile vamale chineze au precizat că revenirea pe surplus ar putea avea loc chiar în această lună, martie fiind o lună în care exporturile de haine, pantofi şi genţi au fost afectate de lipsa sezonieră a forţei de muncă.
China ar putea obţine „o pauză de la presiunile făcute în privinţa ratei sale de schimb”, a spus economistul de la Capital Economics Ltd, Mark Williams. „Dar această linişte nu va dura. Surplusul comercial al Chinei va reveni în curând”, a adăugat economistul.
Williams se aşteaptă ca aprecierea yuanului să fie reluată „în următoarele săptămâni”, după ce cursul acestuia a fost fixat la 6,83 yuani/dolar din iulie 2008.
Pe de altă parte, vizita neprogramată în China a secretarului Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a alimentat speculaţiile că oficialii chinezi sunt pregătiţi să renunţe la actuala politică a cursului de schimb, care vizează contracararea efectelor crizei globale.