China readuce în atenție una dintre cele mai controversate teme ale ultimilor ani: originea virusului SARS-CoV-2. Printr-un document oficial, guvernul de la Beijing respinge ideea că focarul inițial al pandemiei ar fi izbucnit în orașul Wuhan și aruncă o nouă ipoteză în joc — virusul ar fi circulat mai devreme pe teritoriul Statelor Unite.
China respinge acuzațiile privind originea pandemiei și contraatacă
O carte albă publicată recent de Biroul de Informare al Consiliului de Stat al Chinei contestă în mod oficial ideea larg răspândită că orașul Wuhan ar fi fost locul de origine al virusului SARS-CoV-2.
Documentul neagă categoric această ipoteză și afirmă că există indicii potrivit cărora virusul ar fi apărut în Statele Unite înainte de izbucnirea sa în China. Beijingul acuză Washingtonul că a politizat în mod repetat subiectul originii pandemiei, pentru a deturna atenția de la propriile eșecuri în gestionarea crizei COVID-19.
Oficialii chinezi denunță tentativa SUA de a transforma chestiunea științifică a originii virusului într-o armă politică. Ei afirmă că acest tip de abordare afectează grav colaborarea internațională și împiedică descoperirea adevărului.
Potrivit raportului, guvernul american „a refuzat să își recunoască greșelile” și a preferat să dea vina pe alte state, în special pe China.
China: Wuhan nu este punctul zero al pandemiei
Documentul publicat conține trei capitole principale, fiecare analizând contribuția Chinei în lupta împotriva pandemiei și criticând reacțiile Statelor Unite.

Raportul menționează că de la debutul pandemiei, autoritățile de la Beijing au oferit sprijin consistent cercetărilor internaționale. Specialiștii chinezi, împreună cu experți străini, au efectuat investigații ample în domenii precum epidemiologia clinică, moleculară și mediul înconjurător.
Rezultatele cercetărilor exclud ipoteza conform căreia Wuhan ar fi originea naturală a virusului SARS-CoV-2. Mai mult, se subliniază că scenariul unei scurgeri accidentale din laboratorul din Wuhan este „extrem de improbabil”.
„Studiul global al OMS privind originile virusului SARS-CoV-2: Studiul comun OMS-China”, cât şi alte studii, au realizat investigaţii epidemiologice sistematice, s-au ocupat cu urmărirea moleculară şi cu depistarea rezervoarelor de infecţie”, prezintă documentul.
În același timp, raportul face trimitere la mai multe studii coordonate cu Organizația Mondială a Sănătății, care au urmărit traseul molecular al virusului, fără a confirma originea acestuia în China.
Beijingul acuză SUA că au ignorat primele semnale ale pandemiei
Raportul aduce în prim-plan suspiciuni privind o eventuală circulație timpurie a virusului în Statele Unite. Se susține că virusul ar fi fost prezent pe teritoriul american înainte de data oficială anunțată de autorități. De asemenea, documentul solicită o anchetă detaliată în SUA pentru a clarifica momentul și locul apariției virusului.
„Guvernul SUA, în loc să se confrunte direct cu eşecul său de a răspunde crizei COVID-19 şi să reflecteze asupra deficienţelor sale, a încercat să dea vina pe altcineva şi să deturneze atenţia oamenilor prin politizarea neruşinată a urmăririi originii SARS-CoV-2. Aceasta a subminat grav eforturile internaţionale comune în lupta împotriva pandemiei şi a devenit o verigă slabă în guvernanţa globală în domeniul sănătăţii publice.
Dovezile au sugerat că virusul COVID-19 ar fi apărut în Statele Unite mai devreme decât a fost declarat în mod oficial şi mai devreme decât a izbucnit în China. Ar fi indicat ca în Statele Unite să se efectueze o investigaţie amănunţită privind originile virusului.
Statele Unite ar trebui să răspundă îngrijorării reale a comunităţii internaţionale şi să ofere un răspuns responsabil întregii lumi”, se arată în textul oficial.
Beijingul cere un răspuns responsabil din partea Washingtonului și afirmă că SUA ar trebui să își asume transparența în fața comunității internaționale.
Beijing: „Politizarea virusului amenință sănătatea globală”
Autoritățile chineze atrag atenția că bolile infecțioase nu cunosc granițe și nu ar trebui instrumentalizate politic. Ele avertizează că manipularea informațiilor despre originea virusului poate afecta în mod direct securitatea sanitară a întregii lumi.
„Orice încercare de a politiza eforturile ştiinţifice depuse în lupta împotriva bolilor infecţioase, sau de a fabrica informaţii eronate pentru a ataca alte ţări în scopuri egoiste, va ameninţa în cele din urmă sănătatea şi bunăstarea întregii lumi, inclusiv a naţiunii implicate în astfel de practici.
China va continua să colaboreze cu toate naţiunile în vederea promovării sănătăţii publice globale şi a bunei guvernări şi va contribui mai proactiv la prevenirea noilor boli infecţioase în viitor”, se afirmă în raportul citat de agenția Xinhua.
Între timp, Casa Albă a lansat o pagină oficială dedicată originii virusului, susținând că SARS-CoV-2 ar avea legături cu un laborator din Wuhan. CIA consideră în prezent că este mai probabil ca virusul să fi apărut în urma unei activități de cercetare, decât să aibă o origine pur naturală.