Purtătorul de cuvânt al Ministerului Resurselor Umane şi Securităţii Sociale, Yin Chengji, a declarat într-o conferinţă de presă că statul chinez a creat mai multe locuri de muncă în primul semestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Acesta a mai adăugat că rezolvarea provocărilor legate de ocuparea forţei de muncă rămâne o sarcină dificilă.

Ministerul Resurselor Umane a arătat că statul chinez a creat 7,25 milioane de locuri de muncă în perioada ianuarie-iunie 2013, o creştere de 310.000 comparativ cu perioada similară a anului trecut. Rata şomajului în mediul urban a rămas la 4,1%, la sfârşitul trimestrului doi.

Guvernul şi-a propus să creeze nu mai puţin de 9 milioane de locuri de muncă în acest an, astfel încât rata totală a şomajului să scadă sub 4,6%.

Yin susţine că sectorul serviciilor, în special afacerile legate de internet, a ajutat la absorbirea noilor locuri de muncă.

Cifrele arată că situaţia de pe piaţa muncii în estul Chinei s-a îmbunătăţit în ultimele două luni, afirmă purtătorul de cuvânt. Numărul locurilor de muncă nou apărute a crescut rapid în partea subdezvoltată din vestul Chinei, în timp ce în centrul Chinei a rămas stabil în primul semestru.

Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni să-şi găsească locuri de muncă, Yin afirmă că vor fi făcute mai multe eforturi pentru pregătirea muncitorilor, deoarece cererea pentru calificarea pe piaţa muncii rămâne ridicată, în unele zone. De asemenea, acesta a făcut apel pentru ca mai multe persoane să fie încurajate să-şi deschidă mici afaceri.

Creşterea economică a Chinei s-a redus la 7,6% în primul semestru al anului, de la 7,7% înregistrat în primul trimestru.

SURSA: Agerpres