China se distanțează de comentariile trimisului său la Paris
Ambasada Chinei în Franţa a declarat că toate comentariile despre Ucraina făcute de către ambasadorul Chinei la Paris au fost o expresie a unui punct de vedere personal, nu trebuie suprainterpretate şi nu sunt o declaraţie politică a Chinei, relatează Reuters.
Întrebat despre poziţia sa cu privire la Crimeea, ambasadorul Lu Shaye a afirmat într-un interviu difuzat la televiziunea franceză vineri că din punct de vedere istoric a făcut parte din Rusia şi a fost oferită Ucrainei de fostul lider sovietic Nikita Hruşciov.
„Aceste țări din fosta URSS nu au un statut real în dreptul internațional, deoarece nu există niciun acord internațional care să materializeze statutul lor suveran”, a adăugat Shaye.
Ambasadorul chinez la Paris, Lu Shaye, a mai făcut în trecut comentarii controversate, înaintea celui de la sfârşitul săptămânii trecute, în care a contestat suveranitatea ţărilor formate după destrămarea Uniunii Sovietice, reaminteşte agenţia Reuters.
Beijingul a comunicat deja că nu îşi asumă poziţia exprimată de diplomat în interviul pentru o televiziune franceză, în care el afirmase că niciun acord internaţional nu precizează că fostele republici sovietice au în prezent statut de suveranitate.
Parisul, Kievul și statele baltice, consternate de această declarație
Franța, Ucraina și statele baltice Estonia, Letonia și Lituania și-au exprimat consternarea după ce ambasadorul Chinei la Paris a pus la îndoială suveranitatea fostelor țări sovietice.
De asemenea, Franța a reacționat duminică prin declararea „solidarității sale depline” cu toate țările aliate afectate, despre care a spus că și-au dobândit independența „după decenii de opresiune”.
„În ceea ce privește în mod specific Ucraina, aceasta a fost recunoscută pe plan internațional în interiorul granițelor, inclusiv în Crimeea, în 1991, de către întreaga comunitate internațională, inclusiv China„, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.
Cele trei state baltice și Ucraina, toate făcând anterior parte din Uniunea Sovietică, au reacționat în același mod ca și Franța.
„Este ciudat să auzi o versiune absurdă a „istoriei Crimeei” de la un reprezentant al unei țări care este scrupuloasă cu privire la istoria sa milenară”, a scris pe Twitter Mikhailo Podoliak, consilier prezidențial ucrainean de rang înalt.