Societăţile cu vânzări sub 200.000 yuani (2.450 euro) vor fi scutite de la plata impozitului pe cifra de afaceri şi TVA, începând cu 1 august, a anunţat guvernul central, într-un comunicat difuzat miercuri.

‘Micile companii (…) joacă un rol esenţial în susţinerea dezvoltării economice a ţării şi crearea de locuri de muncă’, se arată în comunicatul care precizează că de această scutire vor beneficia peste şase milioane de societăţi.

Guvernul chinez va diversifica, totodată, sursele de finanţare pentru proiectele feroviare, deschizând piaţa capitalurilor private. De asemenea, vor fi luate măsuri pentru sprijinirea comerţului exterior, în special prin simplificarea procedurilor vamale şi menţinerea cursului de schimb al monedei chineze la un nivel ‘rezonabil’.

Creşterea Produsului Intern Brut (PIB) chinez a încetinit la 7,5% în trimestrul II, comparativ cu 7,7% în primul trimestru al acestui an, alimentând temerile privind pierderea suflului celei de-a doua economii mondiale, notează AFP.

Un alt semnal îngrijorător, producţia manufacturieră chineză a scăzut din nou în luna iulie, înregistrând cea mai puternică contracţie din ultimele 11 luni, potrivit unui indice provizoriu al băncii HSBC, publicat miercuri.

În opinia lui Lu Ting, economist la Bank of America Merrill Lynch, măsurile prezentate miercuri seara de autorităţile de la Beijing reprezintă ‘un mini-plan de relansare’ economică. ‘Echipa premierului Li duce cu siguranţă o luptă contra cronometru pentru a stopa încetinirea economiei’, a comentat Lu, într-o notă publicată joi, precizează AFP. De amploare moderată, aceste măsuri ‘vor avea un impact limitat pe termen scurt’ pentru stimularea consumului, ‘dar ele pot să ajute, cu siguranţă, la redarea încrederii actorilor economici’, a apreciat economistul.

În plină criză financiară, Beijingul a deblocat în 2008 ‘un plan gigantic’ de relansare în valoare de 4.000 milliarde yuani (490 milliarde euro) pentru a sprijini economia chineză în faţa degradării conjuncturii mondiale.

Totuşi, noua echipă de la Beijing, condusă de preşedintele Xi Jinping, a exclus în mod explicit recurgerea la noi injecţii importante de lichidităţi în economie în acest an, preferând să se concentreze pe reformele structurale.

SURSA: Agerpres