China şi Uniunea Europeană (UE) trebuie să respingă „mentalitatea Războiului Rece”, îndeamnă vineri în Norvegia ministrul chinez de Externe Qin Gang, în timp ce o reuniune ministerială a Celor 27 vizează să „reajusteze”, în Suedia, poziţia europeană împotriva Beijingului, relatează AFP.

Un nou Război Rece trebuie evitat

„Azi unii fac mare caz din povestea democraţiei împotriva autocraţiei şi merg până la a evoca un nou Război Rece”, a declarat într-o conferinţă de presă, în cursul unei vizite la Oslo, în Norvegia ministrul chinez de Externe Qin Gang.

„Dacă avem un nou Război Rece, rezultatul va fi şi mai dezastruos” decât precedentul, „iar asta va afecta grav relaţiile şi cooperarea între China şi Europa”, a avertizat el.

China şi UE, împreună, „să respingă mentalitatea Războiului Rece” între marile puteri, a îndemnat şeful diplomaţiei chineze.

Qin Gang a făcut aceste declaraţii în timp ce omologii săi din UE erau reuniţi la Stockholm, în Suedia vecină, cu scopul de a încerca să vorbească pe o singură voce împotriva Chinei.

„Trebuie să ne reajustăm poziţia faţă de China”, a anunţat, în deschiderea reuniunii, Înaltul Reprezentant UE însărcinat cu Politica Externă şi de Securitate Josep Borrell.

China şi Occidentul au poziţii diferite în numeroase subiecte, cum ar fi războiul din Ucraina, situația din Taiwan, drepturile omului și uiguri.

Se dezgheață apele între China și SUA

De asemenea, discuțiile dintre șeful politicii externe a Chinei, Wang Yi, și consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, care au avut loc săptămâna aceasta în Austria, ar putea ajuta la pregătirea terenului pentru alte angajamente la nivel înalt, inclusiv discuții între Joe Biden și Xi Jinping, însă observatorii diplomatici sunt prudenți în ceea ce privește progresele înregistrate.

Contactele la nivel înalt au fost în mare parte suspendate după ce Washingtonul a doborât un presupus balon spion chinezesc în februarie, incident care l-a determinat pe secretarul de stat Antony Blinken să anuleze o vizită planificată în China.

Ambele părți au catalogat discuțiile dintre Wang și Sullivan ca fiind „sincere” și „constructive”, Beijingul adăugând că acestea au inclus „discuții privind eliminarea obstacolelor din relațiile dintre China și SUA și stabilizarea acestora”.

Casa Albă a declarat că discuțiile, care au avut loc miercuri și joi la Viena, au fost „substanțiale”, acoperind subiecte-cheie precum Taiwanul, „probleme de securitate globală și regională” și războiul Rusiei împotriva Ucrainei.