China restricționează exporturile de metale în conflictul cu SUA. Exportul de galiu și germaniu, limitat de la 1 august

Sursa: Dreamstime

China a anunțat noi controale la exportul de galiu și germaniu, două metale importante utilizate în industria semiconductorilor, telecomunicațiilor, energiei solare și a vehiculelor electrice. Decizia ar putea fi un răspuns la sancțiunile impuse de Statele Unite la finalul anului trecut.

Restricții privind exportul de galiu și germaniu

Această mișcare din partea Beijingului marchează o escaladare semnificativă în războiul comercial tehnologic în curs de desfășurare cu SUA și Europa și ar putea face parte din noua lege de politică externă a țării, care permite guvernului să „ia contramăsuri și măsuri restrictive corespunzătoare”, transmite Bloomberg.

Noile reguli de export vor impune companiilor chineze să obțină o licență de export pentru galiu și germaniu, precum și pentru produsele care le conțin, începând cu 1 august 2023, în numele securității naționale a Chinei.

China este cel mai mare producător mondial atât de galiu, cât și de germaniu, deoarece deține rezerve semnificative de aceste metale și produce o mare parte din oferta globală. China deține aproximativ 94% din producția mondială de galiu, astfel încât restricțiile sale ar putea avea un efect drastic asupra a numeroase industrii, inclusiv cea a semiconductorilor, a LED-urilor și a energiei solare. Între timp, astfel de restricții vor afecta în mod inevitabil și companiile chineze.

Absolut necesare pentru industriile de înaltă tehnologie

Măsura nu va avea un efect drastic asupra producției de componente de înaltă performanță, cum ar fi procesoarele, GPU-urile și memoriile. Dar GaN și GaAs sunt utilizate pentru cipuri de putere, amplificatoare de frecvență radio, LED-uri și o serie de alte aplicații.

„Va fi disruptiv – germaniul și galiul sunt absolut esențiale pentru industriile de înaltă tehnologie„, a declarat Anthony Lipmann, director al traderului de metale Lipmann Walton & Co din Londra, într-un scurt interviu acordat Bloomberg.

Atât galiul, cât și germaniul sunt esențiale pentru industriile de înaltă tehnologie și sunt folosite pentru a produce semiconductori compuși. Deși metalele nu sunt rare, ele au fost menținute ieftine de China și pot fi relativ scumpe de exploatat în altă parte.

Inițial, mișcarea ar putea crește prețul acestor metale, dar acest lucru ar putea face, de asemenea, ca alte țări să devină mai viabile din punct de vedere economic pentru a începe să extragă aceste metale, ceea ce ar putea reduce dominația Chinei pe piață.

China ar putea pierde poziția dominantă

„Pentru o scurtă perioadă de timp, ei obțin un preț mai mare, dar apoi dominația Chinei pe piață se pierde – același lucru s-a mai întâmplat înainte în alte lucruri, cum ar fi antimoniul, tungstenul și pământurile rare”, a declarat pentru sursa citată Christopher Ecclestone, director la Hallgarten & Co.

Măsura luată de guvernul chinez ar putea fi un răspuns la sancțiunile radicale aplicate de SUA împotriva sectoarelor semiconductoarelor și supercomputerelor din această țară, implementate în octombrie anul trecut.

Săptămâna trecută, guvernul olandez a anunțat că intenționează să restricționeze vânzările de instrumente avansate de fabricare a cipurilor către companiile chineze, o decizie care a stârnit o opoziție puternică din partea Chinei.