China riscă să o ia pe urmele Rusiei! Va comite o eroare strategică dacă ar ataca Taiwanul
Șeful statelor majore reunite ale armatei americane a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a declarat că Beijingul ar comite o adevărată greșeală dacă ar ataca Taiwanul. Generalul Mark Milley spune că greșeala ar fi similară cu cea comisă de Federația Rusă în Ucraina.
”Cred că ar fi imprudent. Ar fi o eroare politică, o eroare geopolitică, o eroare strategică, similară erorii strategice comise de (preşedintele rus Vladimir) Putin în Ucraina”, a declarat ofițerul cu cel mai mare grad de la Pentagon, după ce a primit o întrebare în acest sens.
În din anul 1949, insula și partea continentală sunt guvernate separat, însă China dorește să revendice suveranitatea asupra Taiwanului.
Totuși, șeful statelor majore reunite ale armatei americane nu a afirmat că un atac împotriva Taiwanului este unul iminent. Mark Milley spune despre președintele chinez că este un ”actor rațional”.
”Cred că evaluează costurile, beneficiile şi riscurile şi cred că va concluziona că un atac asupra Taiwanului într-un viitor apropiat ar fi însoţit de prea multe riscuri şi va fi un fiasco strategic pentru armata chineză”, a apreciat generalul Mark Milley.
China nu s-a mai luptat din 1979
Mark Milley spune că Beijingul nu s-a luptat de foarte mult timp și că nici nu are experiența necesară pentru a invada o insulă cu relief accidentat. De asemenea, ofițerul cu cel mai mare grad de la Pentagon a mai spus că războiul în viața reală este diferit față de cel pe hârtie, făcând referire la conflictul militar din Ucraina.
Și președintele american Joe Biden, cel care a participat la summit-ul G20 din Bali, este de părere că omologul său chinez Xi Jinping nu va invada Taiwanul, scrie France Presse.
Eforturi pentru a preveni războiul
În comparație cu China și Taiwan, cea mai interesată parte în prevenirea războiului este probabil SUA. Ajutorul militar acordat Ucrainei s-ar putea să se apropie de limită, iar un al doilea front nu ar face decât să sporească presiunea bugetară. Dar chiar și fără războiul din Ucraina, SUA sunt interesate să evite o confruntare militară cu China. Pentru a reuși, va fi nevoie de un mare efort de diplomație și de compromis între SUA și China.
Statele Unite încearcă să demonstreze sinceritatea în menținerea status quo-ului prin sublinierea Politicii unei singure Chine, care diferă de Principiul unei singure Chine a Beijingului: Taiwanul este o parte inalienabilă a Chinei. Politica americană doar recunoaște, mai degrabă decât acceptă, pretențiile Beijingului privind insula autonomă. De asemenea, SUA încearcă să reducă tensiunea prin discuții bilaterale între Xi Jinping și președintele Joe Biden, cum ar fi cea de trei ore care a avut loc la 14 noiembrie în Indonezia.
În discuțiile cu președintele chinez, Joe Biden a declarat că Washingtonul își va menține politica „o singură Chină”, care recunoaște revendicarea Beijingului asupra insulei, dar nu merge până la acceptarea acestei revendicări, și se opune oricăror măsuri de modificare unilaterală a statutului Taiwanului.
O altă abordare este de a construi capacitățile de apărare ale Taiwanului, avertizând în același timp că SUA vor interveni dacă China va ataca Taiwanul. Locatarul de la Casa Albă și alți lideri militari americani de rang înalt au lansat public avertismente similare în ultimele luni, scrie Gis Reports Online.