China, nemulțumită de apropierea actuală dintre Europa și SUA
„Cred că preşedintele Xi şi liderii chinezi sunt un pic tulburaţi de ceea ce văd în Ucraina. Ei nu au anticipat dificultăţile importante pe care le vor întâmpina ruşii”, a spus William Burns către o comisie a Congresului Statelor Unite ale Americii, potrivit AFP.
William Burns a adăugat că Beijingul este îngrijorat de impactul negativ pe care apropierea sa cu Moscova ar putea-o avea asupra propriei sale reputaţii, urmărind eventuale repercusiuni asupra economiei chineze.
Conform spuselor sale, Beijingul este „un pic contrariat de modul în care Vladimir Putin i-a apropiat foarte mult pe europeni şi americani.”
„Ei valorificau ceea ce credeau a fi capacitatea lor de a genera scindări între europeni şi noi (SUA), şi prin urmare eu cred că aceasta este contrariant pentru ei”, a explicat acesta.
Reamintim că ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a vorbit luni, 7 martie, despre conflictul din Ucraina și a spus că Beijingul face deja „oficii de mediator”. Totodată, înaltul oficial a spus și că prietenia dintre China şi Rusia este „solidă ca o stâncă”, iar perspectivele de cooperare dintre cele două ţări sunt foarte largi.
China intervine în conflictul din Ucraina! Fac eforturi pentru a promova pacea și dialogul
Declarația ministrul chinez de Externe a fost făcută în conferinţa de presă anuală pe marginea sesiunii Adunării Naţionale a Poporului (ANP, parlamentul) care se desfăşoară în această săptămână la Beijing, conform informațiilor transmise de efe.com.
În acest context, șeful diplomației chineze a subliniat că ambele popoare beneficiază în urma cooperării dintre cele două state.
China face deja oficiile de mediator
China „face deja oficiile de mediator” între Ucraina şi Rusia, a afirmat Wang Yi, subliniind că Beijingul va depune eforturi pentru a oferi asistenţă umanitară ce „nu poate fi politizată”, potrivit sursei menționate.
„Pacea şi dialogul trebuie promovate, iar China a făcut deja unele eforturi în acest sens. Au fost două runde de negocieri şi sperăm să fie şi o a treia. Cu cât sunt mai multe divergenţe, cu atât este mai mare nevoia de a ne aşeza la masa negocierilor”, a menţionat ministrul chinez de Externe.
Până în prezent, China a avut o poziţie ambiguă faţă de conflictul din Ucraina – a evitat să utilizeze cuvântul „invazie” – insistând atât asupra „respectării integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor”, cât şi asupra atenţiei ce trebuie acordată „cerinţelor legitime ale Rusiei în materie de securitate”, notează sursa menționată.
Pe de altă parte, China a insistat că situaţiile din Taiwan şi Ucraina sunt diferite, fiindcă Taiwanul a fost mereu parte a Chinei, a spus Wang Yi.