Populația Chinei urmează să atingă vârful în doar patru ani. Acestă etapă importantă va fi marcată de o scădere semnificativă a cererii consumatorilor, a avertizat un consilier al băncii centrale, potrivit SouthChinaMorningPost.
„Când populația totală va intra în creștere negativă, după 2025, va exista o lipsă a cererii”, spune Cai Fang, membru al comitetului de politică monetară al Băncii Populare din China (PBOC), citat de Shanghai Securities News.
„Trebuie să fim atenți la impactul demografic asupra consumului viitor”, adaugă oficialul chinez.
Cai a afirmat că numărul chinezilor care au vârstă de muncă a scăzut din 2010, ceea ce a afectat în mod special economia.
Comentariile sale vin în contextul în care PBOC a publicat o lucrare care subliniază problemele iminente cauzate de scăderea ratei natalității din China. Documentul solicită liberalizarea în continuare a „politicii celor doi copii” și o creștere a măsurilor de sprijin pentru femei, astfel încît să încurajeze să aibă mai mulți copii.
Înainte de lansarea ultimului recensământ, la sfârșitul acestei luni, datele arătau că procentul persoanelor în vârstă din populația totală a crescut la aproape 13% în 2019, de la 7% în 2000, și ar putea atinge 14% până în 2022.
Pentru a evita o criză demografică, China şi-a relaxat în 2016 politica de limitare a naşterilor (cunoscută sub numele de „politica unui singur copil”), permiţând cuplurilor să aibă şi doi copii. Însă măsura nu a avut efectul scontat.
Cai susține că, dacă persoanele în vârstă de muncă s-ar confrunta cu sarcina financiară suplimentară de a avea grijă de o rudă în vârstă, în timp ce vor să-și construiască o familie, asta le-ar face mai curând să economisească, decât să consume.
Și, desigur, asta ar fi o veste proastă pentru economie, deoarece guvernul a căutat în ultimii ani să stimuleze creșterea prin consumul intern. „Costul fertilității, creșterea copilului și educația sunt cele mai mari constrângeri pentru cuplurile tinere”, a explicat Cai.
De asemenea, a adăugat el, guvernul ar trebui să facă mai mult pentru a stimula consumul în rândul grupurilor cu venituri mici, care aveau o înclinație mai mare pentru cheltuieli decât cei bogați.
În ultimul său plan cincinal, Beijingul s-a angajat să reducă inegalitatea veniturilor, dar nu a introdus modificări majore în politicile sale fiscale sau de cheltuieli.