China se confruntă cu o situație dificilă. Un milion de oameni au fost plasați în izolare

Mai precis, locuitorii din districtul Jiangxia, aflat în Wuhan, au primit ordin să rămână în casele sau complexele lor timp de trei zile după ce au fost detectate patru cazuri asimptomatice de COVID-19.

Primele două cazuri au fost descoperite recent, în urma testelor regulate din orașul cu 12 milioane de locuitori. Următoarele două cazuri au fost găsite prin urmărirea contactelor, la scurt timp după ce a fost emis ordinul de blocare.

Amintim că autoritățile din China au implementat o strategie „zero COVID”, care implică teste în masă, reguli stricte de izolare și blocări locale. Totuși, măsura se confruntă cu o opoziție din ce în ce mai mare.

Un student a murit de holeră în Wuhan

În altă ordine de idei, amintim că în Wuhan a fost depistată anterior o bacterie care a provocat holeră în cazul unui student, aceeaşi bacterie fiind găsită şi în mostrele luate dintr-o piaţă alimentară, de la ţestoasele cu carapace moale.

Piaţa respectivă a fost imediat dezinfectată, au anunţat autorităţile din Wuhan. Cu toate că nu a fost depistat niciun caz de holeră în rândul persoanelor care au intrat în contact cu ţestoasele cu carapace moale, magazinul respectiv care le vindea a fost închis timp de trei zile.

Tulpina de Vibrio cholerae O139 care a cauzat infectarea tânărului, caz raportat luni, nu are nicio legătură cu probele contaminate, transmit totuşi autorităţile. În plus, oficialii chinezi urmăresc mai multe produse ce se găseau în acelaşi lot cu ţestoasele, care au fost expediate în altă parte.

Chinezii îngrijoraţi de aceste informaţii au dezbătut intens subiectul pe reţeaua Weibo (similară cu Twitter).

Holera este o boală acută care provoacă diaree potenţial fatală dacă este lăsată fără tratament rapid. Ea este legată în general de alimente sau apă contaminate.

Cazurile de holeră sunt rare în China continentală, fiind raportate numai 11 cazuri în 2020 şi apoi 5 cazuri în 2021, fără a se înregistra niciun deces.

„Detectarea Vibrio cholerae O139 ne reaminteşte din nou că pieţele „umede”, cu toate că sunt importante din punct de vedere cultural şi economic în Asia, au asociat cu ele diverse riscuri pentru sănătatea publică”, a subliniat Andrew Greenhill, profesor de microbiologie la Federation University Australia.

„Detectarea tulpinii demonstrează că există, se supraveghează, ceea ce poate fi văzut ca lucru pozitiv”, a adăugat acesta.