China acuză NATO că reprezintă „o provocare gravă” pentru pacea și stabilitatea globală
Potrivit unui comunicat de presă emis de misiunea chineză din Europa, afirmațiile NATO legat de China, potrivit cărora ea ar reprezenta o provocare la adresa intereselor şi securităţii Alianței Nord Atlantice, ignoră faptele de bază, distorsionează realitatea în legătură cu poziţia şi politicile Guvernului de la Beijing şi discreditează în mod deliberat țara respectivă.
„Ne opunem şi respingem cu fermitate aceste acuzaţii”, scrie în acel comunicat de presă.
De altfel, China se opune ferm „mişcării NATO către Est, în regiunea Asia-Pacific”, avertizând că orice acţiune care ameninţă drepturile şi interesle sale „legitime” va primi un „răspuns hotărât”.
La rândul ei, agenţia de presă Xinhua a publicat miercuri, 12 iulie 2023, un articol în care scrie că războaiele şi conflictele în care sunt implicate statele aliate NATO sugerează că Alianța Nord Atlantică reprezintă „o provocare gravă” pentru pacea şi stabilitatea globală.
„În ciuda întregului haos şi a conflictelor deja provocate, NATO îşi extinde tentaculele în regiunea Asia-Pacific cu scopul expres de a controla China”, scrie în acel articol.
NATO acuză China că îi amenință interesele, securitatea şi valorile cu „ambiţiile şi politicile sale coercitive”
Declarațiile respective au fost făcute la o zi distanță după ce NATO a acuzat Republica Populară Chineză (RPC) că îi ameninţă interesele, securitatea şi valorile cu „ambiţiile şi politicile sale coercitive”, că încearcă să controleze sectoarele tehnologice și industriale-cheie, infrastructura critică, materialele strategice şi lanţurile de aprovizionare și că și-a folosit pârghia economică pentru a crea dependenţe strategice şi pentru a-şi spori influenţa.
„RPC foloseşte o gamă largă de instrumente politice, economice şi militare pentru a-şi creşte amprenta globală şi pentru a-şi proiecta puterea, rămânând în acelaşi timp opacă în ceea ce priveşte strategia, intenţiile şi formarea militară. Operaţiunile maliţioase hibride şi cibernetice ale RPC şi retorica de confruntare şi dezinformarea vizează aliaţii şi dăunează securităţii Alianţei”, scrie într-un comunicat de presă emis, marți, în plină desfăşurare a Summitului NATO de la Vilnius.
În plus, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, marți, că, deşi China nu este un adversar al NATO, ea contestă tot mai mult ordinea internaţională bazată pe reguli prin „comportamentul său coercitiv”.
„China contestă din ce în ce mai mult ordinea internaţională bazată pe reguli, refuzând să condamne războiul Rusiei împotriva Ucrainei, ameninţă Taiwanul şi efectuează o consolidare militară substanţială”, a zis el.
Potrivit agenției de presă Reuters, la Summitul NATO de la Vilnius au participat şi câţiva lideri din Asia-Pacific care au relaţii apropiate cu Alianța Nord Atlantică. De exemplu, premierul Japoniei, Fumio Kishida, a reamintit NATO că trebuie să ţină seama de riscurile din Asia de Est, în timp ce preşedintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, caută, acum, o cooperare internaţională mai profundă în domeniul securităţii pe fondul ameninţărilor venite din Coreea de Nord şi al tensiunilor dintre ea și China.