Beijingul s-a pronunţat miercuri „împotriva sancţiunilor unilaterale” împotriva Teheranului, cu referire la legea de finanţare a Pentagonului care înăspreşte sancţiunile împotriva sectorului financiar al Iranului, cu scopul de a forţa această ţară să renunţe la programul său nuclear, transmite agenţia de presă France Presse.
„China se opune posibilităţii ca o lege naţională să poată prevala asupra reglementărilor internaţionale şi să poată impune sancţiuni unilaterale împotriva unei alte ţări”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze Hong Lei în răspuns la promulgarea acestei legi sâmbătă de preşedintele Barack Obama.
Conform noilor măsuri prevăzute în respectiva lege, preşedintele SUA poate autoriza îngheţarea activelor oricărei instituţii financiare din străinătate care derulează operaţiuni cu Banca Centrală a Iranului în sectorul petrolier. Uniunea Europeană are în vedere, în paralel, un posibil embargo la importurile de petrol iranian.
Tensiunile au escaladat în momentul în care Teheranul, care a testat luni noi rachete de croazieră în regiunea strâmtorii Ormuz, a ameninţat cu închiderea acestei rute prin care tranzitează 35% din traficul petrolier mondial, în caz de noi sancţiuni internaţionale.
Aliat tradiţional al Iranului, China – care cumpără cantităţi importante de petrol – i-a devenit cel mai mare partener comercial, cu un volum de schimburi comerciale de circa 30 miliarde de dolari, faţă de numai 400 milioane acum 15 ani. Sancţiunile împotriva Iranului au permis societăţilor chineze să îşi intensifice prezenţa în această ţară. Beijingul afirmă adeseori că se opune recurgerii la forţă sau la ameninţarea cu folosirea forţei contra Teheranului.
Sursa: Agerpres