Guvernul din China urmează să elibereze noi autorizaţii de import pentru a cumpăra mai multe milioane de tone de porumb, ca urmare a creşterii cererilor pentru nutreţ, au declarat pentru Reuters mai mult surse din sectorul agricol.
17 milioane de tone de porumb, rezervate de China
Conform autorizaţiilor emise deja, Beijingul şi-a rezervat aproximativ 12 milioane de tone de porumb din SUA şi alte aproximativ cinci milioane de tone din alte ţări, inclusiv din Ucraina, pentru anul agricol 2020/2021, a declarat o sursă de la o firmă internaţională de trading cu sediul în Singapore.
Până de curând, China, ţară care are nevoie în fiecare an de aproximativ 280 milioane tone de porumb, deţinea rezerve consistente de porumb, însă acestea au fost vândute la licitaţie, iar cumpărătorii chinezi de cereale au fost nevoiţi să recurgă la alternative precum orez şi grâu, precum şi la creşterea importurilor de porumb. Preţurile interne la porumb au atins recent un nivel record şi, pe măsură ce China va continua să cumpere mai mult porumb de peste hotare, vor creşte şi preţurile globale.
China se pregătește să devină un mare importator de porumb
„În următorul deceniu, China ar putea schimba imaginea de pe piaţa mondială a comerţului cu porumb, devenind un mare importator”, a declarat Terry Reilly, analist la firma americană de brokeraj Futures International.
Până acum, Beijingul a practicat un sistem de cote de import potrivit căruia o cantitate de 7,2 milioane de tone de porumb putea fi importată anual cu tarife vamale reduse. Importurile care depăşeau această cotă erau posibile, dar li se aplicau tarife vamale de până la 65% din preţul de achiziţie.
Două surse din China şi un trader de la Singapore au declarat pentru Reuters că Beijingul se gândeşte să majoreze cotele pentru importurile de porumb cu tarife vamale reduse pe fondul diminuării rezervelor. „Guvernul va analiza situaţia de pe piaţă, în termeni de cerere şi ofertă, şi ar putea permite noi cote la finele anului care vor merge la rezerva de stat”, a declarat una din surse.
Chiar şi fără aceste autorizaţii suplimentare, China este deja la egalitate cu Japonia concurând pentru poziţia de al doilea mare importator mondial de porumb, după Mexic (18,3 milioane tone) în funcţie de importurile pentru anul agricol 2020-2021, potrivit estimărilor Departamentului american al Agriculturii.