Agravarea crizei financiare din SUA, temerile recesiunii economice globale, colapsul acţiunilor ruseşti, prăbuşirea pieţelor de materii prime şi revenirea dolarului i-au ţinut în tensiune pe investitori.
În mijlocul acestui potop de evenimente, ultimele date economice din China nu s-au bucurat de prea multă atenţie. Şi asta, pe nedrept, deoarece acestea ar putea arăta cåteva evoluţii majore care sunt importante pentru întreaga economie mondială. Pe primul loc este de menţionat scăderea continuă a indicelui preţurilor la consumator. Cu o rată anuală de 4,9 % în august, rata de creştere se află la cel mai mic nivel de un an încoace, aflåndu-se însă la o valoare acceptabilă pentru Banca Naţională Chineză. Pe de o parte, e posibil ca aceasta să indice un declin economic mai puternic decåt se aştepta. Totuşi, pe de altă parte, – şi asta ar putea să fie mult mai important, ar permite conducătorilor economiei chineze să pună în practică măsuri pentru sprijinirea economiei şi să relaxeze politica fixărilor de preţ de către stat, mai ales în ceea ce priveşte cărbunele şi sectorul energetic. Reversul negativ al acestor preţuri menţinute la un nivel scăzut în mod artificial e reprezentat pe de o parte de pierderi ridicate pånă la ameninţări cu falimentul pentru rafinării, companii de cărbune şi energetice, iar pe de altă parte, o risipă de resurse valoroase înseamnă o poluare mai ridicată a mediului.
Astfel, se aşteaptă ca scăderea indicelui preţurilor la consumator şi cotaţiile în scădere ale materiilor prime să fie folosite de China pentru a-şi accelera programul masiv în ceea ce priveşte infrastructura. Pentru 2006-2010 sunt prevăzute aproximativ 744 miliarde de dolari în special pentru infrastructura rutieră şi feroviară. Aceste programe majore ar trebui să sprijine atåt dezvoltarea economică internă, cåt şi evoluţia veniturilor din China, însă ar necesita cantităţi mari de materii prime. În acest context, recentele vånzări de lichidare din domeniul metalelor industriale şi temerile unei slăbiri rapide a economiei chineze par exagerate. Alte măsuri ale guvernului ar putea consta în relaxări fiscale, relaxări în acordarea de credite micilor companii industriale, precum şi în măsuri de stabilizare pentru piaţa de acţiuni şi cea imobiliară.
Chiar dacă, în opinia Raiffeisen Capital Management, este încă prematur să se afirme în mod clar o schimbare de tendinţă pe pieţele de acţiuni din China, totuşi, speranţa se poate întrezări la orizont.
«Scăderea indicelui preţurilor la consumator şi a cotaţiilor materiilor prime pot fi folosite de China pentru a-şi accelera programul în infrastructură.»
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management, Viena