Reuşită importantă în China, în lupta cu SARS-CoV-2! Anunţul oficial a fost făcut chiar vineri, 6 mai. Cum arată bilanţul privind vaccinarea anti-COVID în ţara asiatică de unde a pornit pandemia?
Aproape 90% dintre chinezi sunt acum vaccinaţi complet împotriva COVID-19
Autorităţile din această ţară anunţă că aproape 90% din populaţia Chinei este, în prezent, complet vaccinată împotriva COVID-19.
Mai precis, este vorba despre mai bine de 1,25 miliarde de persoane, ceea ce reprezintă 88,74% din populaţia ţării, a transmis, vineri, un oficial chinez din domeniul sănătăţii.
Wu Liangyou, un oficial al Comisiei Naţionale de Sănătate, a explicat că în jur de 3,35 miliarde de doze de vaccin împotriva noului coronavirus au fost administrate până joi, 5 mai, pe teritoriul Chinei continentale.
Mai mult, aproape 757 de milioane de chinezi au primit şi doza booster împotriva COVID-19, a precizat oficialul într-o conferinţă de presă, potrivit agenţiei Xinhua.
Cât despre persoanele în vârstă, care sunt mult mai expuse bolii, oficialul chinez a spus că aproape 228 de milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani au fost vaccinate împotriva noului coronavirus.
Dintre acestea, aproape 216 milioane de persoane au fost complet vaccinate şi peste 162 de milioane au primit o doză booster, a mai transmis, vineri, Wu Liangyou.
Măsuri extreme luate de autorităţile chineze, chiar şi în cazul persoanelor cu test negativ
În tot acest timp, China continuă să insiste cu politica sa zero COVID. În metropola Shanghai, de departe cea mai afectată şi ai cărei 25 de milioane de locuitori sunt închişi de o lună, oricine este testat pozitiv, chiar asimptomatic, este trimis într-un centru colectiv de carantină – cu confort şi igienă variabile.
Metropola Shanghai raporta, la începutul acestei săptămâni, 7.137 de noi cazuri pozitive, o uşoară scădere în 24 de ore.
Mai multe persoane care au fost testate negativ au declarat pentru agenţia AFP că au fost forţate să-şi părăsească locuinţele pentru a se izola în afara Shanghaiului. Unii la câteva sute de kilometri de oraş.
Măsura controversată reflectă „presiunea puternică” a puterii asupra autorităţilor locale pentru a obţine zero cazuri, a declarat Yanzhong Huang, specialist în probleme de sănătate în cadrul Consiliului pentru Relaţii Externe din Statele Unite.
Funcţionari publici sunt concediaţi în mod constant pentru presupuse neajunsuri după izbucnirea unei epidemii.
Pentru a se proteja de o astfel de sancţiune, unii oficiali sunt, aşadar, tentaţi să recurgă la „măsuri excesive”, notează Huang.
Mutarea pacienţilor testaţi negativ poate fi însă şi o chestiune de „prevenire”, autorităţile anticipând o creştere a cazurilor de contaminare într-un anumit perimetru.