Sulful degajat de combustia cărbunilor tinde să blocheze razele soarelui. Astfel, prezenţa sulfului a compensat în cursul ultimului deceniu creşterea concentraţiei de gaz carbonic, principalul responsabil de reîncălzirea climatică, afirmă profesorul Robert Kaufmann de la Universitatea din Boston.

Or, între 2003 şi 2007, consumul mondial de cărbuni a crescut cu 26 %, China singură fiind responsabilă de trei sferturi din această majorare.
Potrivit profesorului Kaufmann, acelaşi fenomen a fost constatat în anii de expansiune economică de după 1945, când consumul de cărbuni a explodat în ţările occidentale şi în Japonia. “Emisiile de sulf au crescut foarte rapid, compensând în mare parte efectul de seră al gazelor”, a explicat el.
Când ţările occidentale au început să combată poluarea de către sulf în anii 1970, temperatura mondială a reînceput să crească. În prezent, China ia măsuri ecologice ca instalarea dispozitivelor de epurare în centralele sale cu cărbuni.

“Se constată că temperaturile încep să crească din nou. Aceasta a fost situaţia în 2009 şi în 2010 şi măsurile luate de China sunt – poate – explicaţia”, a estimat cercetătorul, al cărui studiu este scris în colaborare cu Michale Mann, membru al Grupului de experţi ai ONU în domeniul evoluţiei climatului (GIEC).

Concluziile studiului permit combaterea unui argument al climato-scepticilor care estimează că temperatura mondială nu a variat între 1998 şi 2008, în timp ce în anii 2005 şi 2010 temperaturile au fost cele mai ridicate înregistrate vreodată pe suprafaţa Pământului.

Profesorul Kaufmann nu recomandă totuşi emiterea sulfului în continuare în atmosferă, subliniind că acest element chimic provoacă ploi acide şi afectează respiraţia.
SURSA: Agerpres