„China şi comunitatea chineză din România reprezintă o provocare pentru intensificarea relaţiilor bilaterale”

China şi comunitatea chineză din România reprezintă, cu cele peste 10.000 de societăţi cu capital chinez şi mixt care activează pe piaţa noastră, o provocare pentru intensificarea relaţiilor bilaterale, a declarat Sorin Dimitriu, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în deschiderea Forumului România - China pentru atragerea de investiţii şi promovarea comerţului bilateral.

"China ocupă locul 18 din punct de vedere al investiţiilor sale în România. În contextul economic actual, mediul de afaceri chinez reprezintă o alternativă de dezvoltare a relaţiilor de afaceri. De altfel, Camera bucureşteană a acordat în ultimii ani o atenţie deosebită relaţiei cu China, organizând numeroase misiuni economice şi forumuri de afaceri cu parteneri chinezi şi dezvoltând excelente relaţii de colaborare pe piaţa chineză. Mai mult, în următoarele săptămâni, CCIB va deschide oficial o reprezentanţă la Beijing care vizează, pe lângă sprijinirea firmelor româneşti care doresc să lucreze pe relaţia China, operaţionalizarea unor proiecte de cooperare şi atragerea de investiţii străine, de care România are absolută nevoie în această etapă. Există potenţial de colaborare în domeniul industrial (echipament energetic, echipament pentru industria alimentară şi agricultură), energie verde, cercetare, educaţie", a spus Sorin Dimitriu.

Din poziţia celei de a doua economii ca mărime din lume şi cel mai mare exportator mondial, China a devenit un important exportator de investiţii. În 2011, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Populară Chineză s-a situat la peste 4,2 miliarde dolari, din care exportul a fost de 659,28 milioane dolari, iar importul de 3,542 miliarde dolari.

"China şi România trebuie să-şi diversifice colaborarea economică pentru a-şi revigora economiile. Resursele naturale, împreună cu forţa de muncă calificată, fac din România o destinaţie atractivă pentru firmele chineze, cu atât mai mult cu cât între mediile de afaceri din cele două ţări există interese comune. În primele opt luni ale anului 2012, exportul românesc pe piaţa chineză a scăzut cu 5,5% comparativ cu 2010, până la 660 milioane de dolari", a precizat Jiang Yaoping, adjunctul ministrului Comerţului din R.P. Chineză.

La acest forum au participat 40 de reprezentanţi ai unor firme chineze, iar principalele domenii de activitate ale firmelor participante sunt producţia, comerţul cu echipamente energetice, produse electronice, maşini şi echipamente industriale, energie regenerabilă, materiale de construcţii, produse chimice, logistică de transport, dezvoltarea de proiecte industriale şi imobiliare.

"Există perspective reale de creştere a relaţiilor economice bilaterale. Există şi provocări mari în care cele două ţări pot colabora, China putând fi partenerul nostru în mai multe proiecte mari de infrastructură şi energie. Suntem deschişi pentru parteneriate sectoriale în domeniul agriculturii, IT&C, infrastructură, turism. Sprijinim, în prezent, iniţiativa deschiderii unei sucursale a unei bănci chineze. Avem în vedere şi găsirea unei soluţii pentru a putea opera o linie aeriană directă Bucureşti-Beijing", a spus Mihai Alexandru Voicu, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri

Forumul Romania – China pentru atragerea de investiţii şi promovarea comerţului bilateral a fost organizat în colaborare cu Camera Chineză pentru Import, Export de Maşini şi Produse Electronice, sub auspiciile Ambasadei R.P. Chineze la Bucureşti, Ministerului Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Ministerului Comerţului din R.P. Chineză.
Sursa: Agerpres