Un studiu publicat miercuri indică faptul că programele de vaccinare din China şi India se vor întinde şi pe cea mai mare parte a anului viitor.
Ţările în curs de dezvoltare nu vor beneficia de vaccinuri prea curând
Având în vedere dimensiunea uriaşă a populaţiilor acestor state, vaccinarea se va întinde până spre sfârşitul lui 2022, arată studiul. În plus, 85% dintre ţările sărace nu vor avea acces larg la vaccinuri înainte de 2023, transmite Reuters.
Dezvoltarea rapidă a vaccinurilor anti-COVID a dat speranţe că se va pune capăt pandemiei ce durează de un an. Totuşi, s-au acumulat şi îngrijorările legate de distribuirea inegală a acestora, cauzată de probleme de producţie şi de acordurile bilaterale ample dintre statele bogate şi fabricanţi.
Joe Biden a afirmat marţi că SUA vizează să-şi asigure 200 milioane de doze suplimentare de la Pfizer-BioNTech şi Moderna până în vară. Pe de altă parte, Comisia Europeană propune restricţionarea exporturilor de vaccinuri pe fondul frustrărilor provocate de întârzieri în livrarea vaccinului de la AstraZeneca şi de alte probleme.
„Unele dintre aceste ţări ar putea să-şi piardă motivaţia să mai distribuie vaccinuri”
„Majoritatea ţărilor în curs de dezvoltare nu vor avea acces larg la vaccinuri înainte de 2023 cel mai devreme. (…) Unele dintre aceste ţări – în special cele mai sărace cu un profil demografic tânăr – ar putea să-şi piardă motivaţia să mai distribuie vaccinuri, mai ales dacă boala s-a răspândit masiv sau costurile asociate se dovedesc prea mari”, afirmă în studiu Agathe Demarais, director al Economist Intelligence Unit, divizia de cercetare a Economist Group.
Este puţin probabil ca majoritatea ţărilor africane să ajungă la acoperire vaccinală amplă mai devreme de începutul lui 2023, iar multe state asiatice vor avea acces larg la vaccinuri spre sfârşitul lui 2022.
Programul COVAX nu va avea efectele scontate
Raportul mai atrage atenţia că livrările de vaccinuri prin programul COVAX, sprijinit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), s-ar putea derula lent din cauza întârzierilor în livrările către statele bogate şi a infrastructurii precare din ţările în curs de dezvoltare.
Programul COVAX este o schemă globală de vaccinare împotriva noului tip de coronavirus a oamenilor din ţările sărace sau cu venituri medii.
Obiectivul programului este de a livra cel puţin 2 miliarde de doze de vaccin până la sfârşitul lui 2021, pentru a putea imuniza 20% din populaţia cea mai vulnerabilă în 91 de ţări.
Sursa foto: Dreamstime