Ceea ce nu s-a luat în considerare este că temutele avioane F-35 se vând acum ca pâinea caldă în străinătate. În același timp, avioanele F-35 pot transporta o cantitate impresionantă de arme, iar Rusia și China cu greu ar putea să rivalizeze cu ele, potrivit site-ului 19fortyfive.

Avionul F-35 este conceput pentru a lupta împotriva Chinei sau Rusiei, iar aliații SUA au reușit, cu ajutorul lor, să oprească incursiunile inamicilor în spațiul lor aerian și să-i descurajeze.

Site-ul 19fortyfive explică de ce aparatele F-35 se bucură de un mare succes la export, iar fabrica Lockheed Martin are mult de lucru.

John Venable, cercetător la Heritage Foundation, spune de ce europenii și asiaticii preferă avioanele F-35. De obicei, afirmă acesta, unele state sunt dispuse să se ridice deasupra politicii și să se concentreze pe autoapărare, în regiuni periculoase precum Europa și Indo-Pacific, amenințate constant de Rusia și China.

Germania, cel mai recent client F-35, se adaugă pe lunga listă a cumpărătorilor

Popularitatea acestor aparate în rândul aliaţilor şi partenerilor europeni ai SUA se datorează unor multipli factori operaționali. Un aspect interesant al F-35 este încărcarea potențială a armelor, nu doar a muniției. Avionul cu reacție de generația a cincea este unul de luptă multirol, la fel de eficient în misiunile aer-aer și în loviturile aer-sol. Interesant este că aeronava poate fi configurată și în „Modul Bestie”, schimbând modul stealth în favoarea puterii de foc.

La sfârșitul lunii iulie, Departamentul de Stat al SUA a aprobat o nouă achiziție de avioane F-35. De data aceasta, clientul este Germania, iar acordul este în valoare de 8,4 miliarde de dolari, pentru un număr de 35 de aparate. Avioanul de luptă F-35 poate transporta și arme nucleare, iar nemții cred că este alegerea ideală pentru misiunile de descurajare și răspuns.

Germania se alătură astfel altor aliați ai SUA care au cumpărat sau plănuiesc să cumpere aparate F-35.

Grecia, Cehia, Polonia și Elveția stau la coadă

Și Grecia şi Cehia intenționează să achiziţioneze F-35 -urile produse de Lockheed Martin. Grecia a trimis o cerere oficială pentru achiziționarea a 20 de avioane F-35. Dacă totul merge bine, grecii ar putea cumpăra o altă escadrilă de 20 de astfel de aparate. Armata cehă a anunțta luna trecută că începe negocierile cu americanii pentru achiziționarea unui număr de 24 de avioane. Republica Cehă va deveni astfel a 16-a țară care va importa avioanele F-35.

Între timp, Elveția, o țară neutră de cinci secole, dar care o armată destul de mare, are un acord provizoriu pentru a cumpăra 36 avioane F-35, parte a unui acord în valoare de 6 miliarde de dolari.

Și polonezii au semnat un acord în valoare de 4,6 miliarde de dolari, la începutul anului 2020, pentru achiziționarea a 32 de aparate F-35. Acordul include asistență pentru instruire și întreținere, iar livrarea va începe în 2024.

Avioanele vor suplimenta flota existentă a Poloniei și vor înlocui vechile aparate Sukhoi Su-22 și Mikoyan MiG -29.

Nu doar Europa se dă în vânt după ele

În Asia, Japonia este cel mai bun client al avioanelor F-35. Forțele japoneze de autoapărare intenționează să achiziționeze 147 de aparate de acest tip pentru a descuraja Coreea de Nord și China. În iulie, Coreea de Sud a organizat, de asemenea, exerciții comune cu Statele Unite folosind F-35.

Ce poate face un avion de luptă F-35

F-35 înlocuiește avioanele de luptă și de atac F-16, A-10, F/A-18 și AV-8B. Lockheed Martin dezvoltă aparatele F-35 din 2001.

Avionul F-25 este un aparat mutirol, destinat în principal misiunilor de superioritate aeriană (aer-aer) şi lovituri aer-sol. Aparatul poate transporta patru bombe ghidate laser GBU-12 pe aripi, două în interior şi o rachetă termică AIM-9 aer-aer.

F-35 este o forţă multiplicatoare datorită capacităţilor de colectare de informaţii, supraveghere şi recunoaştere (ISTAR), care sporesc eficienţa unităţilor aeriene, navale şi terestre prietene prin aprovizionarea cu date de pe câmpul de luptă în timp real.