Președintele rus Vladimir Putin a acordat joi atenția asupra preocupărilor președintelui Xi Jinping cu privire la situația din Ucraina. Putin l-a lăudat pe liderul chinez pentru poziția „echilibrată” cu privire la acest conflict.
La prima lor întâlnire de la începutul război, Xi a declarat că este foarte fericit să se întâlnească cu „vechiul meu prieten”, după ce Putin a afirmat că SUA nu are nicio șansă de a crea o lume unipolară pe propiul plac.
„Apreciem foarte mult poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în ceea ce privește criza din Ucraina. Înțelegem întrebările și îngrijorarea dumneavoastră în această privință. În timpul întâlnirii de astăzi, vom explica, desigur, poziția noastră”.
Primele remarci ale lui Putin cu privire la îngrijorarea Chinei în legătură cu războiul vin la doar câteva zile după o retragerea grăbită a forțelor sale în nord-estul Ucrainei.
În pofida strânsei colaborări dintre cele două state războiul din Ucraina a subliniat traiectoriile diferite ale Chinei și Rusiei
China nu a condamnat acțiunile ostile ale Rusiei împotriva Ucrainei. Aceștia au numit-o în conformitate cu Kremlinul, care prezintă războiul drept „o operațiune militară specială”.
Ultima dată când Xi și Putin s-au întâlnit personal, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, au declarat un parteneriat „fără limite” și au semnat o promisiune de a colabora mai mult împotriva Occidentului.
Cu toate acestea, Beijingul este perturbat de impactul asupra economiei globale și a avut grijă să nu acorde Rusiei un sprijin material care ar putea declanșa sancțiuni occidentale asupra economiei Chinei.
În pofida strânsei colaborări dintre cele două state războiul din Ucraina a subliniat traiectoriile diferite ale Chinei și Rusiei: una este o superputere în ascensiune, a cărei economie se preconizează că va depăși Statele Unite într-un deceniu; cealaltă, o fostă superputere care se luptă cu un război istovitor.
„În fața schimbărilor din lume, din vremurile noastre și din istorie, China este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a juca un rol de lider în demonstrarea responsabilității marilor puteri și pentru a insufla stabilitate și energie pozitivă într-o lume aflată în turbulențe”, i-a spus Xi lui Putin.
Deși Rusia și China au fost în trecut rivali și au purtat războaie, Putin și Xi împărtășesc o viziune care vede un Occident decadent și în declin, la fel cum China contestă supremația Statelor Unite.
Putin a susținut în mod explicit China în privința Taiwanului
„Intenționăm să aderăm cu fermitate la principiul „O singură China””, a declarat Putin. „Condamnăm provocările Statelor Unite și ale sateliților lor în strâmtoarea Taiwan„.
China a organizat exerciții militare de tip blocadă în jurul Taiwanului după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat insula, luna trecută. Guvernul Taiwanului respinge pretențiile de suveranitate ale Chinei. În timp ce Occidentul încearcă să își reducă dependența de energia rusă, Putin încearcă să stimuleze exporturile de energie către China și Asia, posibil cu o conductă prin Mongolia.
În cadrul unei întâlniri cu Xi și Putin, președintele mongol Ukhnaagiin Khurelsukh a declarat că susține construcția de conducte de petrol și gaze din Rusia către China prin Mongolia. Acest gazoduct ar avea capacitatea de a transporta 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, aproximativ o treime din ceea ce Rusia vinde de obicei Europei.