Noul președinte ultraconservator al republicii islamice, Ebrahim Raisi, va prelua frâiele unei țări care se confruntă cu probleme economice profunde. Experții spun că se va concentra pe eliminarea barierelor comerciale cu China și Rusia.
Susținători tradiționali ai regimului teocratic de la Teheran, China și Rusia dau semne de oboseală în privința acțiunilor prietenilor iranieni, scrie UPI.
Xi Jinping și Vladimir Putin au fost susținători ai acordului nuclear (JCPOA) încheiat de administrația Obama cu regimul iranian. Dar acordul a fost aruncat la coș de președintele Donald Trump în 2018, când și-a impus campania de „presiune maximă” de sancțiuni extrem de dure asupra mullahilor.
Regimul de la Teheran a reacționat, accelerând programul de îmbogățire a uraniului la o puritate de peste 60%. Joe Biden s-a angajat să reînvie acordul nuclear, dar s-a izbit de un zid impenetrabil de ostilitate din partea liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, care a cerut ridicarea imediată a sancțiunilor ca o condiție prealabilă pentru lansarea JCPOA.
Pentru a salva economia prăbușită a țării in urma sancțiunilor, iranienii s-au îndreptat către China și Rusia. Dar ajutorul poate ajunge prea tărziu, dacă nu deloc.
Regimul de la Teheran a semnat ample acorduri de cooperare economică cu ambele țări, dar speranța eliminării sancțiunilor occidentale paralizante nu a reușit să se materializeze. De fapt, s-a întâmplat exact invers.
Cum se poziționează marile puteri
Chinezii au profitat de sancțiuni pentru a cumpăra petrol iranian cu valori mult sub valorile pieței mondiale. Apoi, au negociat achiziționarea de produse iraniene legate de petrol, cum ar fi îngrășământul cu uree, la prețuri minime. Nemulțumită să-și exploateze doar aliatul iranian, China a continuat să-și mărească volumul comerțului cu principalii dușmani ai Iranului, America, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și chiar Israelul
De asemenea, deși Rusia și Iranul au semnat un acord economic in valoare de peste 25 de miliarde de dolari, cifra reală este sub 2 miliarde de dolari. Iar Rusia pare mult mai atrasă de relațiile comerciale anuale cu Turcia, de peste 30 de miliarde de dolari, care ar urma să crească la 100 de miliarde de dolari.