China şi ţările din Europa Centrală și de Est: centrul acestei cooperări este provincia Zhejiang

În aceste zile, în China are loc, timp de patru zile, cel mai mare târg expoziţional, la care participă peste 2.000 de expozanți din Europa și peste 6.000 de clienți din Europa Centrală și de Est, care include Croația, scriu jurnaliştii croaţi de la Vecernji List.

Al doilea târg internațional de bunuri de larg consum China – țările din Europa Centrală și de Est, așa-numitul Regiunea CEE, și cel de-al 23-lea simpozion China privind comerțul și investițiile din China vor avea loc în perioada 8-11 iunie în orașul Ningbo de pe coasta de est a Chinei, a transmis Departamentul pentru comerț din provincia Zhejiang.

Orașul Ningbo este cunoscut pentru lunga sa tradiție de a organiza un târg de bunuri de larg consum, care include și o secțiune specializată concepută pentru a promova cooperarea dintre China și țările din Europa Centrală și de Est. Organizat de Ministerul de Stat al Comerțului din China și guvernul provincial local, evenimentul combină expoziții comerciale, discuții de afaceri și schimb de informații, scrie vecernji.hr.

În ciuda pandemiei de COVID-19 și a recesiunii economice, provincia  Zhejiang și țările din regiunea CEE (Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Croația, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Slovenia) și-au unit din nou forțele pentru această expoziție, promovând schimburile reciproce, cu accent pe comerț și diverse investiții.

Țările vor implementa o cooperare cuprinzătoare, care va fi definită pe mai multe niveluri.

Un nou drum al mătăsii

Provincia Zhejiang, situată pe coasta de sud-est a Chinei, a depus eforturi mari pentru a construi o platformă deschisă la nivel înalt, cum ar fi acest târg internațional, pentru a deveni un loc central pentru consolidarea cooperării bilaterale. Cooperarea bilaterală este un mecanism cheie prin care Zhejiang dorește să modeleze un nou model de dezvoltare, OBOR: „One Belt, One Road”.

Această inițiativă a fost adoptată de guvernul chinez în 2013 și a servit drept strategie globală pentru dezvoltarea infrastructurii și pentru investiții în aproape 70 de țări din întreaga lume și organizații internaționale.

Fiind singura expoziție instituțională la nivel național în cooperare cu țările din Europa Centrală și de Est, târgul din acest an se concentrează pe crearea de noi oportunități și pe consolidarea relațiilor reciproce. La eveniment participă peste 2.000 de expozanți din Europa și peste 6.000 de clienți. Trei expoziții au fost amenajate special pentru a prezenta țările din Europa Centrală și de Est și includ bunuri de consum internaționale și bunuri importate, expuse pe o suprafață totală de aproximativ 200.000 de metri pătrați.

În timpul târgului de patru zile sunt organizate peste 20 de evenimente importante pentru a promova legături mai strânse cu aceste țări europene în domeniile economiei, comerțului, științei, tehnologiei, sănătății, asociațiilor de afaceri etc.

Această expoziție mare nu este importantă doar ca realizare comună după summitul liderilor China și țările din regiunea CEE, dar este, de asemenea, o acțiune concretă pentru promovarea cooperării economice bilaterale, a comerțului și a dezvoltării relațiilor de înaltă calitate între aceste țări.

Comerţul bilateral a crescut cu aproape 85%, faţă de acum nouă ani

Din 2012, mecanismul de cooperare dintre China și aceste țări europene a dat rezultate bune. Comparativ cu acum nouă ani, volumul comerțului bilateral a crescut cu aproape 85%, depășind pentru prima dată în 2020 cifra de 100 de miliarde de dolari SUA.

Călătoria în ambele sensuri a crescut de aproape patru ori, iar serviciul de transport marfă China-Europa a acoperit majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est.

Provincia Zhejiang, ca principal pilon al cooperării și dezvoltării relațiilor dintre aceste țări, a luat diferite măsuri pentru a depăși efectele dăunătoare ale epidemiei, astfel încât cooperarea economică și comerțul  au reușit să inverseze tendința din timpul pandemiei.

În primul trimestru al acestui an, volumul comerțului total între Zhejiang și CEE a ajuns la 3,96 miliarde de dolari, în creștere cu 42,5 la sută față de anul trecut. Deși transportul maritim este blocat și capacitatea de transport aerian este limitată, serviciile de tren de marfă China-Europa, începând din orașul Yiwu din Zhejiang până în Europa, au devenit o legătură importantă pentru schimburile economice și comerciale dintre Europa și Asia.

Până la sfârșitul lunii martie, țările din ECE au înființat 514 companii în Zhejiang, cu investiții străine contractate de 1,1 miliarde de dolari.

Zhejiang va încerca să importe 20 de miliarde de dolari în bunuri din regiunea CEE, în următorii 5 ani

Zhejiang a profitat din plin de mecanismul de cooperare dintre China și țările din ECE, reușind dezvoltarea unei zone reprezentative pentru cooperarea economică, așa-numita Zona de liber schimb din Zhejiang și Simpozionul de investiții și comerț din Zhejiang.

Astfel, a fost stabilit un nou mecanism de cooperare pentru a lega noi politici cu țările din Europa Centrală și de Est. În timpul târgului, este lansat un mecanism de cooperare și dialog al comerțului electronic între China și țările din ECE pentru a facilita exportul companiilor din Europa către China.

În următorii cinci ani, Zhejiang va încerca să importe 20 de miliarde de dolari în bunuri din regiunea CEE, cu investiții bidirecționale de peste 1,5 miliarde de dolari. Se așteaptă ca Zhejiang să devină un centru central al cooperării sino-central-europene, un pod important pentru țările din ECE pentru a intra pe piața mondială chineză și o fereastră importantă pe care țările din CEE o vor arăta modelului de dezvoltare chinez.

Sursa foto: Pwe Plus Media