Zoellick "a condus Banca Mondială mobilizând tot felul de resurse pentru a ajuta ţările să se dezvolte şi să înfrunte provocările crizei financiare internaţionale", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Liu Weimin, citat de France Presse.
El a contribuit de asemenea la "avansarea reformei unor structuri de guvernare a BM" şi la o mai bună reprezentare a ţărilor în curs de dezvoltare în cadrul instituţiei, a adăugat Liu. "China speră că Banca Mondială îl va alege pe viitorul preşedinte în mod public, competitiv şi pe baza meritelor", a mai adăugat purtătorul de cuvânt.
Pe de altă parte, Liu s-a abţinut să ridice direct problema unui preşedinte al BM provenit dintr-o ţară emergentă, cum a făcut deja Brazilia.
"Obiectivul nostru este ca ţările emergente să aibă aceleaşi şanse de a ajunge la conducerea acestor organisme internaţionale", a declarat ministrul brazilian de finanţe Guido Mantega. În timpul căutării în 2011 a unui nou director general al Fondului Monetar Internaţional, ţările BRICS /Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud/ au semnat o scrisoare de protest împotriva monopolului european. Însă, din cauza diviziunilor interne, ţările emergente nu au reuşit să prezinte o candidatură comună, iar China s-a raliat în cele din urmă în spatele franţuzoaicei Christine Lagarde.
SURSA: Agerpres