China acuză Marea Britanie de spionaj, după ce ministerul chinez al Securității de Stat ar fi descoperit un străin racolat de MI6. Pe de altă parte, Londra spune că Beijingul vizează oficiali britanici aflați în poziții sensibile într-o operațiune de spionaj.
China acuză Marea Britanie de spionaj
China a declarat că agențiile sale de securitate au descoperit un alt incident de spionaj în care Serviciul Secret de Informații britanic, MI6, a folosit un străin în China pentru a colecta secrete și informații.
Cazul evidențiază schimburile aprinse dintre cele două țări în legătură cu acuzațiile de spionaj perceput ca fiind o amenințare la adresa valorilor lor naționale.
Ministerul Securității de Stat al Chinei a dezvăluit luni pe contul său de socializare WeChat că un străin, identificat doar cu numele de familie Huang, a fost responsabil de o agenție de consultanță în străinătate, iar în 2015, MI6 a stabilit o „relație de cooperare în domeniul informațiilor” cu persoana respectivă.
După aceea, MI6 l-a instruit pe Huang să intre în China de mai multe ori și l-a instruit să își folosească identitatea publică drept acoperire pentru a colecta informații legate de China pentru spionajul britanic, se arată în declarație.
MI6 a efectuat, de asemenea, o pregătire profesională în domeniul informațiilor pentru Huang în Marea Britanie și în alte locuri și a furnizat echipamente speciale de spionaj pentru legături încrucișate de informații, a declarat guvernul chinez.
„După o investigație atentă, organele de securitate ale statului au descoperit cu promptitudine dovezi ale implicării lui Huang în activități de spionaj și au luat măsuri coercitive penale împotriva lui”, a declarat guvernul, potrivit Reuters.
Agenția de consultanță nu a fost dezvăluită de guvernul chinez.
Londra spune că Beijingul vizează oficiali britanici aflați în poziții sensibile
Între timp, guvernul britanic a declarat că spionii chinezi vizează oficialii săi aflați în poziții sensibile în politică, apărare și afaceri, ca parte a unei operațiuni de spionaj din ce în ce mai sofisticate pentru a obține acces la secrete.
Recent, un cercetător din parlamentul britanic a negat că ar fi fost spion chinez.
China a condamnat în mod repetat afirmațiile, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe afirmând că acestea sunt „complet nefondate”.
„Îndemnăm Marea Britanie să nu mai răspândească dezinformări și să înceteze manipularea politică și calomniile rău intenționate împotriva Chinei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, când a fost întrebat în cadrul unui briefing de presă.
China a luat măsuri drastice împotriva amenințărilor percepute la adresa securității sale naționale, dezvăluind mai multe cazuri de spionaj pe care le-a surprins în ultimii ani.
De asemenea, guvernul și-a avertizat cetățenii din țară și din străinătate cu privire la pericolele de a fi prinși în activități de spionaj. Oamenii au fost încurajați să se alăture activității de contraspionaj, care include crearea de canale pentru raportarea activităților suspecte.
De asemenea, China a declanșat o amplă campanie de reprimare a firmelor străine de consultanță și a firmelor de due diligence din cauza amenințărilor de dezvăluire a secretelor de stat, ceea ce a neliniștit companiile străine care își desfășoară activitatea în această țară.