Orice încercare de defăimare a Armatei de Eliberare a Poporului se va pedepsi conform legii. Cine se va aventura să spună că armata chineză este coruptă sau că armele ei nu funcționează se va gândi înainte de două ori.

Potrivit publicației NationalInterest, noua lege urmărește modificarea reglementărilor actuale. Astfel, se vor crea „instrumente juridice mai clare, mai autoritare și mai puternice împotriva zvonurilor la adresa armatei”, scrie presa de stat.

Legea va fi anunțată oficial la Congresul Național al Poporului, din martie. Oficialii chinezi se tem că Internetul și rețelele sociale răspândesc un val de știri false, pe care însă, de multe ori, Occidentul le consideră reale.

„În ultimii ani, peste 10.000 de calomnii legate de armată au apărut anual în meidul online”, s-a plâns Jiang Yong, un legiuitor chinez.

Una dintre ele era aceea că Beijingul „oferă împrumuturi de 20 de miliarde de yuani (3 miliarde de dolari SUA) Indiei în schimbul retragerii sale” de pe teritoriul revendicat de China, a precizat oficialul chinez.

„De asemenea, vedete din mediul online fac diverse comentarii, întinând imaginea armatei și generând tensiuni între militari și civili”, a mai spus oficialul chinez.

China Morning Post a relatat că, în 2015, „10 persoane au fost reținute sau avertizate pentru „fabricarea și răspânduirea unor zvonuri despre Armata de Eliberare Chineză”.

De fapt, liderii chinezi ar putea fi îngrijorați de corupția persistentă din cadrul armatei. Iar politizarea internetului a devenit o modalitate de a face publice aceste probleme, notează NI.

Aceste legi se încadrează „în modelul eforturilor PLA de a modela opinia publică”, spune Adam Ni, expert australian în armata chineză.

PLA a fost prezentată și lăudată intens în mass-media chineză în ultimii ani, devenind un adevărat motiv de mândrie. PLA a devenit un model pentru chinezi, atât prin mass-media de stat, cât și prin social media. Implicarea activă pe rețelele sociale și videoclipurile sunt câteva dintre modalitățile prin care s-a dorit modelarea narațiunii publice privind PLA.

Dar, pentru armata chineză, rețelele de socializare s-au dovedit a fi o armă cu două tăișuri. „Cu un public hiperconectat pe rețele sociale, criticile la adresa armatei ar putea să scape de sub control, dăunînd armatei”, a adăugat Ni.

Noua lege vine după o alta, din 2018, care pedepsește „calomnia” adusă „eroilor și martirilor”, inclusiv eroilor de război.