Mass-media străine afirmă, de asemenea, că Xi va sosi în Federația Rusă săptămâna următoare. Nici Beijingul, nici Moscova nu au confirmat acest lucru. Cu toate acestea Washingtonul s-a grăbit să declare că salută participarea mai activă a R.P.Chineze la soluționarea crizei din Ucraina și ar vrea ca aceasta să renunțe să mai sprijine Rusia.
După părerea expertului, contactul direct al liderului R.P.Cineze cu președintele Ucrainei este întru-totul posibil, dar chinezii vor continua politica de echilibru și de neamestec în conflict.
Totuși va avea sau nu loc discuția lui Xi cu Zelenski? Deocamdată rămâne o problemă deschisă. Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jack Sullivan, le-a cerut „colegilor ucraineni” hârtii în acest sens, dar nu au primit o confirmare de la chinezi. Cu toate acestea informațiile influentului ziar american au avut un mare ecou. Oamenii din multe țări se întreabă: poate există o șansă de a se pune capăt acțiunilor militare în Ucraina?
Cine, dacă nu Xi Jinping, care întreține strânse legături cu Kremlinul, să joace aici rolul hotărâtor? Pe de altă parte, Sullivan, ca și șeful său, președintele SUA, Joseph Biden, și-a exprimat în repetate rânduri în mod deschis nemulțumirea față de poziția Chinei. Ea, cică, nu este neutră, vorbește despre necesitatea de a se ține seama de îngrijorările Rusiei în loc de a o condamna, pur și simplu. Apare un semn de întrebare: poate că Washingtonul a și inspirat materialul apărut în „Wall Street Journal”, pentru a încerca să influențeze politica Beiijingului?
Liderul chinez nu va propune în principiu nimic nou
Într-o discuție pe care a avut-o cu reporterul publicației „Nezavisimaia Gazeta”, Vasili Kașin, cercetător științific principal la Școala Superioară de Economie, a remarcat: „Întrucât China a prezentat o poziție detaliată în ceea ce privește reglementarea crizei ucrainene, este logic ca ea să stea de vorbă nu numai cu Rusia, ci și cu cealaltă parte. Nu este nicio problemă aici. Cel mai probabil așa se va și întâmpla.
În ceea ce privește declarația oficială chineză referitoare la vizita lui Xi la Moscova, întotdeauna Beijingul furnizează informații de acest gen doar înainte de vizită. Aceasta este practica Chinei. Aceasta este ordinea ei interioară. Probabil aici este vorba de securitatea primei persoane în stat”, a arătat Navazisimaia Gazeta.
Expertul consideră că în discuția cu Zelenski liderul chinez nu va propune în principiu nimic nou. „Pentru că Zelenski va pune ca condiție pentru începerea negocierilor cu Federația Rusă revenirea la frontierele din 1991. În discuție se va aminti, probabil, tema evitării recurgerii la arma nucleară. De asemenea, este posibil ca China să propună Ucrainei, cum a făcut-o anterior, un mic ajutor umanitar.
Oricum ar fi, rezultatul convorbirilor ruso-ucrainene se poate dovedi favorabil pentru Rusia. China va reafirma la aceste convorbiri că nu va accepta sancțiunile unilaterale. Și este posibil ca în cele din urmă să completeze propunerile sale cu noi inițiative la ONU”, a conchis Kașin.
Washingtonul nu va urmări cu detașare manevrele Beijingului
În orice caz, Washingtonul nu va urmări cu detașare manevrele diplomatice ale Beijingului. Nu degeaba Biden, exprimându-și aprobarea pentru contactele sino-ucrainene la nivel înalt, a declarat că și el însuși vrea să programeze o discuție cu președintele R.P.Chineze.
S-ar părea că acesta este cu adevărat un gest pașnic din partea Casei Albe. Intrigă o chestiune. Sullivan a anunțat despre planurile sau intențiile Casei Albe în momentul în care Biden și membrii staff-ului său se duceau cu avionul la San- Diego, la întâlnirea cu primul ministru al Marii Britanii și cu primul ministru al Australiei, în cadrul Pactului AUKUS.
Proiect îndreptat împotriva Chinei
După cum a transmis Reuters, la această întâlnire a fost aprobat definitiv proiectul construirii de submarine atomice în Australia, cu participarea Statelor Unite și a Marii Britanii. Acest proiect este îndreptat împotriva Chinei în regiunea indo-pacific. Faptul este evident pentru toți, în primul rând pentru chinezi. Nu degeaba Beijingul a condamnat această afacere, a calificat-o ca ilegală și o acțiune care contribuie la răspândirea armei nucleare.
Totuși Biden a declarat fățarnic că Pactul AUKUS nu este îndreptat deloc împotriva Chinei. Pentru ce atunci să se cheltuiască zeci de miliarde de dolari pentru crearea unei flote de submarine atomice australiană? Afacerea de la San-Diego va complica cu siguranță normalizarea legăturilor sino-americane, normalizare spre care tind ambele state.