China testează pe uiguri un sistem de recunoaștere facială pentru a le citi emoțiile

Sursă: Dreamstime

Un sistem de supraveghere video care folosește AI și recunoașterea facială pentru a dezvălui starea emoțională a indivizilor este testat pe uigurii din Xinjiang, China. Dezvăluirea vine de la un inginer software, care a instalat un astfel de sistem în stațiile de poliție din provincia chineză, scrie Insider.

Sistemul folosește AI și recunoașterea facială pentru a citi emoțiile unei persoane și este similar cu un test de detectare a minciunilor, dar „tehnologic mult mai avansat”, susține inginerul a cărui identitate nu a fost făcută publică.

Plan incredibil al Chinei

El a arătat jurnaliștilor de la BBC cinci fotografii ale deținuților uiguri și a declarat că sistemul este destinat „judecății prealabile, fără nicio dovadă credibilă”.

„Guvernul chinez folosește uigurii ca subiecți de testare pentru diferite experimente, precum cobaii sunt folosiți în laboratoare”, a spus el.

Inginerul mai spune că, în general, camerele au fost plasate la 3 metri distanță de subiecți. Aceștia sunt așezați pe scaune, iar încheieturile și gleznele le sunt blocate de legături metalice.

Sistemul AI poate detecta și analiza chiar modificări minore în expresii, iar software-ul realizează o diagramă circulară în care segmentele roșii reprezintă stări de spirit negative.

China refuză să comenteze

Ambasada Chinei la Londra a refuzat să comenteze, dar susține că „drepturile politice, economice și sociale și libertatea religioasă în toate grupurile etnice din Xinjiang sunt pe deplin garantate.”

Provincia Xinjiang are 12 milioane de etnici uiguri, majoritatea musulmani. Ei se află în mod constant sub supraveghere. Xinjiang adăpostește și controversatele lagăre de reeducare, unde se află mai bine de un milion de persoane.

Testarea acestui sistem de recunoaștere a emoțiilor este doar una dintre acțiunile care vizează minoritatea uigură din China.

Profesorul Darren Byler, de la Universitatea din Colorado, a declarat că uigurii trebuie în mod constant să furnizeze eșantioane ADN și să instaleze pe telefon o aplicație guvernamentală care adună date, inclusiv lista de contacte și mesajele trimise și primite.

Aceste date sunt apoi trimise printr-un sistem informatic numit Platforma Integrată de Operațiuni Comune. „Scopul uigurilor este acum să genereze date”, a explicat expertul.

„Este un material șocant. Nu doar că oamenii sunt reduși la o diagramă circulară, ci cei care se află în circumstanțe extrem de coercitive, sub o presiune enormă, pot deveni nervoși, iar acest lucru este considerat un indiciu de vinovăție”.

Sursă foto: Dreamstime