Organizația Mondială a Sănătății a trimis o echipă în China pentru a investiga originile virusului care a provocat aproape 2 milioane de morți la nivel mondial.
Experții în sănătate avertizează însă că nu trebuie să ne facem mari speranțe de la această investigație, scrie publicația NationalInterest.
La mai bine de un an de la apariția virusului din Wuhan, există încă multe întrebări despre locul și modul în care a apărut.
Guvernul chinez a restricționat orice încercare de a investiga originile COVID-19 – atât pe plan intern, cât și de către experți străini. Clamând în același timp teoria coform căreia originea pandemiei trebuie căuutată în altă parte.
Controlul asupra acestei teze promovate de Beijing este vital pentru a ține în frâu populația chineză, dar și pentru creșterea reputației internaționale. Nimic neobișnuit pentru regimul de la Beijing, a cărui regulă de forță a Partidului Comunist este considerată cheia succesului țării în controlul pandemiei și revigorarea economiei.
În acest context, Yanzhong Huang, reprezentant al Consiliului pentru relații externe, a declarat că echipa de anchetă a OMS va trebui să fie „înțeleaptă” din punct de vedere politic și să tragă concluzii acceptabile pentru toate partidele majore.
Jurnaliști dispăruți sau închiși
O parte din controlul narațiunii de către Partidul Comunist a presupus băgarea la închisoare a jurnaliștilor care au dat alarma despre virus încă din primele zile. Aceștia au expus încercările guvernului de a acoperi gravitatea virusului și au criticat reacția autorităților pentru a-l controla.
La sfârșitul lunii decembrie, unul dintre acești jurnaliști independenți, Zhang Zhan, a fost condamnat la 4 ani închisoare. Zhang a călătorit în Wuhan în februarie, a postat videoclipuri și a vorbit despre ceea ce a observat în rândul oamenilor. În special frica de guvern, care era mai mare decât teama de virus.
Zhang este doar unul dintre criticii pe care guvernul a încercat să-i reducă la tăcere. Profesorul de drept Xu Zhangrun a fost reținut de poliție timp de o săptămână după articole în care îl critica pe președintele chinez Xi Jinping.
Ulterior, a fost concediat din postul de la universitate. I s-a interzis să părăsească Beijingul, dar continuă să scrie. Alții au dispărut pur și simplu. Jurnalistul Chen Qiushi a dispărut în februarie, după ce a scris despre focarul din Wuhan și nu a mai reapărut până la sfârșitul lunii septembrie.
Sub conducerea lui Xi, Partidul Comunist a devenit tot mai autoritar în protejarea propagandei oficiale din jurul ideologiei de partid și a guvernării lui Xi.
După ce președintele a vorbit în 2013 despre importanța propagandei și „conducerii ideologice”, pandemia a permis statului-partid să își extindă controlul ideologic asupra instanțelor, eliminând orice pretenție de autonomie judiciară.
Această manipulare a instituțiilor statului de drept poate fi văzută în urmărirea penală a jurnaliștilor sau a oricui care pune la îndoială linia oficială a partidului. Propagandiștii partidului susțin că nu există contradicții între ideologia partidului și „statul de drept”.
În China, spun ei, nu e nevoie de o separare legală a puterilor pentru a asigura justiția. Partidul este expresia supremă a voinței poporului.
O astfel de atmosferă politică internă face puțin probabil ca OMS să poată investiga pe deplin toate ipotezele privind coronavirusul. În special teoria conform căreia acesta ar fi scăpat din Institutul de Virologie din Wuhan.
În plus, guvernul monitorizează descoperirile oamenilor de știință și vrea ca orice cercetare să fie aprobată de un nou grup de lucru sub comanda directă a lui Xi, înainte de publicare.