China și-a devalorizat marţi moneda Yuan cu 2% pentru a stimula exporturile într-o mișcare care riscă să aprofundeze războiul global al monedelor, scrie portalul de ştiri Business Insider.
După ce datele recente arătau căderea exporturilor și un sector de producție care stagnează, banca centrală a Chinei a declarat marți că îi permite yuanului să slăbească cu aproape 2%, în speranța de a ieftini exporturile Chinei și de a împinge în jos costurile de creditare.
Banca Centrală a Chinei a devaluat moneda naţională, yuanul, la cel mai redus nivel faţă de dolar din ultimii aproape trei ani.
Decizia reprezintă o depreciere excepţională de 1,9% pentru a face rata de schimb mai orientată spre piaţă, a anunţat marţi Banca Centrală şi vine după câteva date dezamăgitoare privind a doua mare economie mondială.
Duminică, China a raportat un declin semnificativ al exporturilor în iulie şi o scădere a preţurilor producţiei industriale, aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani. Luna trecută, exporturile şi preţurile producţiei industriale au înregistrat un declin de 8,3% şi, respectiv, 5,4%, comparativ cu iulie 2014.
Rata de schimb a yuanului este acum stabilită la 6,2298 pentru un dolar, în creştere faţă de 6,1162 yuani, luni.
Decizia PBOC vine după ce, recent, miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G7 au anunţat că sunt de acord ca yuanul chinezesc să devină monedă de rezervă la FMI.
Oficialii chinezi au cerut includerea yuanului în rândul monedelor în coşul de valute DST – Drepturi Speciale de Tragere – folosite de Fondul Monetar Internaţional în tranzacţiile internaţionale. Includerea ar reprezenta un sprijin semnificativ pentru poziţia Chinei, ca putere economică globală.