Ministrul Afacerilor Externe din Germania, Annalena Baerbock, a solicitat Guvernului de la Beijing să îi ceară Rusiei să oprească războiul din Ucraina pentru că „nicio altă ţară nu are mai multă influenţă asupra Rusiei decât China”.
Berlinul își dorește ca Beijingul să restabilească pacea între Moscova și Kiev
Ministrul Afacerilor Externe din Germania, Annalena Baerbock, a declarat vineri, 14 aprilie 2023, că vizita oficială a președintelui Chinei, Xi Jinping, la Moscova a arătat că „nicio altă ţară nu are mai multă influenţă asupra Rusiei decât China, iar decizia de a utiliza această influenţă are efecte directe asupra intereselor esenţiale ale Europei”.
„Trebuie să o spun deschis că mă întreb pentru ce poziţia chineză nu include până în prezent o cerere ca agresorul rus să oprească războiul.
În acelaşi fel în care China s-a angajat cu succes pentru un echilibru paşnic între Iran şi Arabia Saudită, dorim ca China să facă presiuni asupra Rusiei pentru ca ea să pună în sfârşit capăt agresiunii sale şi ca ea să participe la găsirea unei soluţii paşnice a conflictului”, a declarat, vineri, Annalena Baerbock în cadrul unei conferințe de presă comună cu ministrul Afacerilor Externe din China, Qin Gang.
Declarațiile sale au fost făcute la Beijing, în contextul vizitei sale oficiale în China, relatează agenția de presă AFP.
„China a gândit întotdeauna că singurul mod de a rezolva criza ucraineană este de a promova pacea şi convorbirile.
China este pregătită să continue să lucreze pentru pace şi speră că toate părţile implicate în criză vor rămâne obiective şi calme şi că ele vor face împreună eforturi constructive pentru rezolvarea crizei prin intermediul negocierilor”, a declarat, la rândul său, Qin Gang.
Germania a transmis Chinei că un război împotriva Taiwanului ar fi „un scenariu catastrofal pentru lumea întreagă”
În cadrul acelei conferințe de presă, ministrul Afacerilor Externe din Germania a vorbit și despre Taiwan, în contextul în care China a desfăşurat noi manevre militare de amploare în acea zonă.
„O escaladare militară în strâmtoarea Taiwan, prin care tranzitează zilnic 50% din comerţul mondial, ar fi un scenariu catastrofal pentru lumea întreagă. O destabilizare a situaţiei din jurul strâmtorii ar avea consecinţe dramatice pentru toate ţările lumii şi deci pentru ansamblul economiei mondiale” a afirmat oficialul german, invitând părţile „să împiedice orice escaladare”.
Annalena Baerbock a dat asigurări că oficialii europeni sunt uniţi în politica lor faţă de China.
„Nu există alt partener cu care noi ne coordonăm atât de strâns în Uniunea Europeană aşa cum o facem cu prietenii noştri francezi”, a reamintit ea.
„Taiwanul aparţine Chinei și nimeni nu speră mai mult decât compatrioţii de pe cele două maluri ale strâmtorii Taiwan menţinerea păcii şi a stabilităţii în strâmtoarea Taiwan şi realizarea reunificării paşnice a patriei”, a fost răspunsul dat de ministrul Afacerilor Externe din China.
Germania este preocupată de reducerea drepturilor omului din China
De asemenea, Annalena Baerbock s-a declarat preocupată și de faptul că „spaţiul de acţiune al societăţii civile în China continuă să se reducă şi că drepturile omului sunt restrânse”, citând situaţia comunităţii uigure din Xinjiang, „documentată negru pe alb în raportul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului”.
Potrivit sursei citate anterior, acel document, publicat în septembrie 2022, este un amestec de interviuri realizate de Serviciile de Informaţii și evocă posibilitatea unor „crime împotriva umanităţii” în Xinjiang.
(Circa trei pătrimi din uiguri trăiesc în China, iar restul sunt răspândiți în Kazahstan și Kîrgîzstan. Xinjiang, denumită oficial „Regiunea Autonomă Xinjiang-Uigură”, este o regiune autonomă, fără ieșire la mare, a Republicii Populare Chineze (RPC), situată în nord-vestul țării, în zona dintre Asia Centrală și Asia de Est. Regiunea găzduiește o serie de grupuri etnice. Pe lângă uiguri, acolo locuiesc și kazahii și kirghizii, chinezi han, tibetani, hui, tadjici (pamiri), mongoli, ruși și sibe.)
„Fiecare ţară are o situaţie naţională diferită, o istorie şi o cultură diferite, drepturile omului nu au o normă universal aplicabilă. În prezent, Xinjiang este stabil social, prosper economic, unit etnic, armonios din punct de vedere religios şi locuitorii săi trăiesc şi lucrează în pace şi fericire”, a explicat Qin Gang.