Un anunţ postat luni seară pe site-ul Ministerului Comerţului îndeamnă „gospodăriile să stocheze o anumită cantitate de produse de primă necesitate pentru a face faţă nevoilor zilnice şi situaţiilor de urgenţă”.
Anunţul nu precizează motivul acestui apel şi nici dacă ţara este ameninţată de o penurie alimentară.
Luni seara, pe site-ul oficial al Ministerului Comerțului din China, autoritățile au postat un mesaj prin care îi sfătuia pe oameni să stocheze alimente de primă necesitate pentru a face față nevoilor zilnice și situațiilor de urgență.
Unul dintre ziarele susținute de Partidul Comunist Chinez, The Economic Daily, a informat că directivele date reprezintă un efort al autorităților de a pregăti populație pentru eventualele blocaje cauzate de COVID-19.
Amintim că autoritățile chineze a aplicat o politică ”zero COVID”, care prevede testarea pe scară largă și restricții dure pentru a elimina posibilitatea reapariției virusului, în contextul în care țara deja se confruntă cu mai multe focare.
„Directiva de a se aproviziona cu produse de necesitate se referă în principal la avertizarea rezidenților să se pregătească pentru restricții puternice dacă apar cazuri de COVID-19 în comunitatea lor”, spune Pan Chenjun, un analist în agricultură.
Prețuri mai mari la alimente
Analistul în agricultură mai spune că populația se confruntă cu o creștere de prețuri la produsele alimentare din cauza evenimentelor meteorologice extreme din ultimele luni. Din cauza acestora și a inundațiilor, recoltele au fost distruse. Tot din aceleași cauze, aprovizionarea lanțurilor alimentare în anumite părți ale țării au fost perturbate.
Pan Chenjun spune că prețul legumelor a crescut din această cauză. Analistul în agricultură dă de exemplu spanacul, despre care spune că și-a dublat prețul, costând uneori mai mult decât carnea.
Autoritățile din China impun noi restricții din cauza contaminărilor
La mijlocul lunii octombrie, presa internațională nota că numărul mare de infectări cu COVID-19 a determinat autoritățile din China să suspende maratonul de la Wuhan, cu 100 de zile înainte de Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.
Maratonul din Wuhan trebuia să aibă loc în ziua de 24 octombrie. Totuși, a fost amânat din cauza creșterii numărului de cazuri COVID-19 care afectează țara cu 100 de zile înainte de începerea Jocurilor de iarnă de la Beijing, conform informațiilor transmise de japantimes.co.jp
În acest context, presa din China transmite că au fost înregistrate peste 20 de noi cazuri interne de COVID-19. De asemenea, la cursa de la Wuhan ar fi trebuit să ia startul 26.000 de alergători, potrivit sursei menționate.
Amintim că Wuhan este oraşul în care coronavirusul a fost detectat pentru prima dată, la sfârşitul anului 2019. China a raportat 26 de noi cazuri interne de COVID, un focar care periclitează politica de „toleranţă zero” a ţării.
China a vaccinat anti-COVID aproximativ 75% din populația sa
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Naționale de Sănătate din China, Mi Feng, a declarat duminică, 24 octombrie, că țara sa a vaccinat cu schemă completă a vaccinului anti-COVID aproximativ 75,6% din populație până la data de 23 octombrie.
Astfel, Mi Feng a explicat într-o conferință de presă că un număr de 1,068 miliarde de rezidenţi chinezi au fost vaccinaţi cu schemă completă, dintr-o populaţie totală de 1,412 miliarde de locuitori. Așadar, statisticile oficiale arată că China a administrat până sâmbătă 2,245 miliarde de doze ale unor vaccinuri anti-COVID.
Această ţară a început să administreze şi doze de supra-rapel rezidenţilor adulţi care au fost vaccinaţi cu cea de-a doua doză în urmă cu cel puţin şase luni, iar grupurile de populaţie care au prioritate la aceste doze suplimentare sunt angajaţii din sectoarele esenţiale, persoanele vârstnice şi persoanele cu sisteme imunitare deficitare.
Datele medicale arată că anticorpii generaţi în organism de vaccinurile anti-COVID, inclusiv cei produşi prin intermediul celor două seruri chinezeşti utilizate pe scară largă, Sinovac şi Sinopharm, încep să scadă odată cu trecerea timpului.
Wang Huaqing, coordonatorul programului de vaccinare din cadrul Centrului chinez pentru prevenirea şi controlul bolilor, a spus totodată că ţara lui nu va mai administra alte doze de vaccin după dozele de tip „booster”.
„Sperăm că schema ideală a unui vaccin va funcţiona odată cu administrarea completă a dozelor de imunizare. Chiar dacă va fi nevoie să întărim imunitatea mai târziu, numărul dozelor ‘booster’ va fi limitat. Sperăm că, în viitor, vor exista vaccinuri mai bune şi proceduri de vaccinare mai bune pentru a obţine o protecţie solidă în rândul populaţiei generale”, a declarat Wang Huaqing într-o conferinţă de presă.