Guvernul a cerut companiilor să suspende livrările, pentru a stabiliza prețurile la porumb și a limita riscurile de inflație, susține Ma Wenfeng, analist la Beijing Orient Agribusiness Consultant Co. În ciuda volumului relativ mic al exporturilor, decizia reflectă îngrijorarea Beijingului privind aprovizionarea cu cereale și mai ales creșterea galopantă a prețurilor, scrie Bloomberg.
China importă porumb din SUA și Ucraina
China importă porumb din SUA și din Ucraina, de unde transporturile au fost oprite după invazia Rusiei. Deși China produce cea mai mare parte a porumbului pe care îl consumă, vremea nefavorabilă a amenințat producția din acest an. Dar, așa cum se știe, în ciuda tensiunilor existente, China și Statele Unite colaborează destul de bine în domeniul agricol, dovadă fiind cantitățile imense de cereale pe care le tranzacționează.
În 2020, Departamentul pentru Agricultură din SUA anunța că Beijing-ul a achiziționat o cantitate record de porumb, 1.762 milioane de tone, cu livrare începând din luna septembrie, până în 2021. A fost cea mai mare tranzacție zilnică de acest fel.
Exportul amidonului de porumb ar duce și mai mult la creșterea prețurilor interne
Amidonul de porumb este folosit în mod obișnuit ca ingredient de îngroșare a supelor și sosurilor, dar și pentru produsele din hârtie și adezivi.
„Prețurile la porumb sunt mari, iar proviziile din Ucraina nu pot fi expediate cu ușurință”, a precizat Ma. „Exportul amidonului de porumb ar duce și mai mult la creșterea prețurilor interne”, adaugă el.
Datele vamale arată că exporturile amidonului de porumb au scăzut cu 900 de tone în august, de la peste 40.000 de tone în iulie, și de la 23.240 de tone, cu un an înainte. Produsul este expediat în principal în Filipine, Indonezia, Thailanda și Malaezia.
China a încercat să-și diversifice importurile de porumb
Prețurile de referință globale ale porumbului au crescut cu aproximativ 15% în acest an, pe fondul războiului din Ucraina și a vremii nefavorabile din marile regiuni producătoare, inclusiv SUA și Europa. Pentru a reduce riscurile de aprovizionare, China a încercat să-și diversifice importurile de porumb, accelerând livrările din Brazilia.
Transporturile de cereale au fost suspendate din cauza blocadei impuse de Rusia asupra porturilor ucrainene, alimentând temerile legate de o penurie la nivel mondial și creștererea bruscă a prețurilor. Potrivit ONU, până la jumătatea lunii mai, prețurile de export pentru grâu și porumb atinseseră niveluri fără precedent, cu urmări severe, în special în Africa, Orientul Mijlociu și Asia.
De atunci, piața cerealelor s-a relaxat din nou. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) estimează că, în pofida războiului, recolta mondială de cereale din acest an va fi probabil doar marginal mai mică decât cea din 2021.