Concret, Parlamentul chinez a anulat autonomia Hong Kong-ului și validează legea securității naționale.

Adunarea Populară Naţională (ANP) a adoptat cu 2.878 de voturi”pentru”, unul ”împotrivă” şi o abţinere o hotărâre de a însărcina Comitetul Permanent al ANP să redacteze această lege privind lupta împotriva secesiunii, subversiunii şi terorismului la Hong Kong, dar şi împotriva amestecului străin.

Ce se întâmplă cu proiectul de lege

După ce va fi redactat de Comitetul Permanent al ANP, proiectul de lege urmează să fie inclus în ”minicosntituţia” Hong Kongului – şi să se ocolească în acest fel Consiliul Legislativ (LegCo, Parlamentul local).

Legea urmărește să împiedice, oprească şi reprime orice acţiune care ameninţă grav securitatea naţională, precum separatismul, subversiunea, pregătirea sau comiterea unor acte teroriste şi activităţile forţelor străine care constituie un amestec în afacerile Hong Kongului, potrivit proiectului supus votului ANP.

Ce spune secretarul de stat american, Mike Pompeo

Cu o zi în urmă, Mike Pompeo a notificat miercuri Congresul american privind concluzia administraţia Trump conform căreia Hong Kong-ul nu mai poate fi considerată drept autonomă în raport cu China.

Este posibil ca SUA să retragă statutul special privind comerțul preferențial și statutul financiar de care se bucura fosta colonie britanică de când a revenit sub administrare chineză în urmă cu 23 de ani.

În plus, decizia SUA este văzută de către administrația americană drept un avertisment pentru China prin care se atrage atenția că avantajele de care beneficiază Hong Kong sunt în pericol.

„Decizia dezastruoasă a Beijingului este doar ultima dintr-o serie care subminează fundamental autonomia şi libertatea Hong Kong-ului. nicio persoană rezonabilă nu poate afirma astăzi că Hong Kong menţine un nivel ridicat de autonomie faţă de China, având în vedere situaţia de pe teren”, spunea Mike Pompeo.

Congresul SUA dorește sancționarea responsabililor chinezi implicaţi în încălcarea drepturilor minorităţii uigure

Miercuri, Congresul SUA a adoptat un proiect de lege prin care responsabilii chinezi acuzați de „internarea în masă ” a minoritarilor musulmani uiguri vor fi sancționați.

Camera Reprezentanţilor a votat textul cu o largă majoritate de 413 voturi pentru şi numai un vot contra. Senatul aprobase acest proiect legislativ în unanimitate, la jumătatea lui mai.

Totuși, Donald Trump va decide dacă această lege trebuie promulgată. În eventualitatea în care Trump o va promulga, această lege va deteriora și mai mult relațiile deja tensionate dintre SUA și China.

Înainte de votarea legii, șeful statului american a declarat evaziv că va face o analiză atentă.