China trimite o undă de îngrijorare în toată lumea. Asta pentru că această purtere mondială zdruncină puternic piața lemnului din Europa. Pericolul este mare iar specialiștii avertizează că în câțiva ani nu va mai exista concurență iar fabricile de cherestea din zonă vor da faliment.
Un exemplu despre puterea reprezentată de China a fost prezentat într-un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. De la Sivry-Rance, în regiunea Valonia de Sud a Belgiei, chinezii cumpără lemn în cadrul unei licitații anuale, pe care apoi îl vând înapoi europenilor, cu un preț mai mare.
Cazul lui Thierry Pirson care are o fabrică de cherestea în Belgia a fost prezentat pe larg. Acesta are o afacere de familie de patru generații, pentru al cărei viitor își face griji după anul 2021. Stejarul e din ce în ce mai scump și greu de găsit.
În aceste vremuri marcate de schimbări climatice, lemnul de calitate superioară, precum stejarul, a devenit și mai prețios. Și chiar și buștenii de calitate inferioară se vând foarte bine.
Situație tensionată în Belgia
Lemnul din pădurile locale este vândut o dată pe an la o licitație organizată de primării și care a generat întotdeauna sume considerabile. Dar anul acesta, modesta licitație din Sivry-Rance a avut parte de o surpriză: doi comercianți au cumpărat 95 la sută din tot lemnul oferit, în schimbul unei sume-record, pentru a fi exportat în China.
„Am câștigat de două ori mai mult decât estimam la începutul anului, ceea ce este enorm. Problema este că, dacă această situație se va repeta, în câțiva ani nu va mai exista concurență. Dacă sume-record de bani sunt pompate în piață, oamenii și fabricile de cherestea din zonă vor da faliment. Nu au cum să concureze cu cumpărătorii străini, în special cu cei din China”, recunoaște Jean-Francois Gatelier, primarul din Sivry-Rance.
China, lovitură dată industriei europeană a lemnului
China trimite buștenii înapoi acasă pentru a fi prelucrați, eliminând din proces gaterele europene. Lemnul este o marfă căutată în China, dar guvernul dorește și să-și protejeze natura: președintele Xi Jinping a interzis tăierea pădurilor în China pentru următorii 99 de ani.
„Statul chinez are fonduri și subvenționează companiile pentru a cumpăra lemn din străinătate, ca să nu taie stejarul chinezesc. Dar acest lucru creează concurență neloială și ar putea distruge rapid industria europeană a lemnului – belgiană, franceză și germană”, spune Jean-Francois Gatelier, primarul din Sivry-Rance.
E o chestiune delicată să interzicem accesul la lemn
China cumpără lemn din toată Europa pentru a-și proteja propriile păduri. Deci, ce măsuri ar trebui luate? Emanuel Defays, expert silvic, a avertizat în privința oricăror acțiuni precipitate.
„Nu ar trebui să condamnăm China, la modul general. Trebuie să recunoaștem că ani la rând, China ne-a cumpărat lemnul de calitate inferioară și a fost un partener de valoare. Acum, acest partener a devenit și o amenințare. Nu ar trebui să jignim China. De fapt, ar trebui să menținem legături economice bune pentru a stimula și mai mult comerțul. E o chestiune delicată să interzicem Chinei accesul la lemn, o resursă pe care și-o dorește atât de mult”, este de părere Emmanuel Defays, expert silvic.